Svet
56 ogledov

Nova raziskava: Bogati živijo 15 let dlje

Žurnal24 main
Denar in mesto prebivališča imata veliko vlogo glede pričakovane življenjske dobe v Združenih državah Amerike, je pokazala najnovejša raziskava, katere izsledke so objavili včeraj.

Raziskava, ki jo je v časopisu Ameriškega zdravniškega združenja objavil ekonomist Ray Chetty iz Univerze v Stanfordu, je pokazala, da bogati Američani v povprečju živijo kar 15 let dlje od njihovih revnejših sodržavljanov z nižjimi prihodki.

Podlaga za študijo so bile milijarde podatkov iz podatkovnih baz davkov in pokojnin v ZDA. Podatki so pokazali, da bogati živijo dlje, ne glede na to, kje prebivajo. Pri revnih pa kraj bivanja igra pomembnejšo vlogo.

Manj premožni prebivalci San Francisca, Los Angelesa in New Yorka so bolj zdravi od tistih, ki živijo v industrijskih conah ali v manj premožnih delih ZDA. Strokovnjaki težko ocenijo, zakaj je temu tako.

Na primer, rezultati študije so pokazali, da imajo Američani s prihodkom okoli 230.000 ameriških dolarjev na leto dobro možnost, da živijo do 89. leta. Tisti, ki so živeli na robu revščine v Detroitu, domu avtomobilske industrije, ali v drugih industrijskih mestih, pa so živeli manj kot 74 let.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:12 13.april 2016.

    Kaj pa ustava ki zaukazuje enakost, enakopravnost in pravičnost? In ustavno sodišče? Nič.... Boli jo k... zato ker imajo Ustavno sodišče panamski kapitalisti v rokah.

  • Ferluci 12:33 12.april 2016.

    Kot da je pri nas kaj drugače...