Svet
1575 ogledov

"Ni konec, stanje je še vedno kritično"

poplave Rudawa Poljska Profimedia
Poplave v Spodnji Avstriji, kjer so oblasti razglasile stanje naravne nesreče, so zahtevale še dve smrtni žrtvi. Razmere ostajajo napete tudi v drugih državah, po katerih pustoši ciklon Boris.

Reševalci v Spodnji Avstriji so trupli dveh moških, starih 70 in 80 let, ponoči našli v njunih poplavljenih hišah v dveh različnih vaseh. S tem je skupno število žrtev poplav v Avstriji naraslo na tri. Pred tem je v nedeljo med intervencijo v poplavljeni stavbi življenje izgubil gasilec. Skupaj z ostalimi prizadetimi državami je število smrtnih žrtev naraslo na 11.

Danes v Spodnji Avstriji pričakujejo do 80 milimetrov dežja. "Ni konec. Stanje je še vedno kritično," je v luči tega opozorila deželna glavarka Johanna Mikl-Leitner. Po njenih navedbah je več kot 200 cest v Spodnji Avstriji zaprtih, evakuiranih je bilo 1800 stavb, številni učenci so ostali doma, okoli 3500 gospodinjstev pa je brez elektrike.

Na Dunaju so medtem gasilci v zadnjih 24 urah opravili več kot 1300 intervencij. Približno dve tretjini intervencij je bilo povezanih z obilnimi padavinami, ki so poplavile stavbe, kleti in podzemna parkirišča, preostale pa z vetrom, ki je podiral drevesa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dunaj poplave | Avtor: Profimedia Profimedia

Ujeti na ladji na Donavi

V avstrijski prestolnici se prav tako še naprej soočajo s težavami v javnem prometu. Podzemna železnica obratuje le delno. Močno deževje v Spodnji Avstriji, ki obkroža Dunaj, pa je prizadelo tudi promet po reki Donavi. Približno sto turistov in 40 članov posadke je obtičalo na ladji Thurgau Prestige na Donavi na Dunaju.

Po poročanju švicarske radiotelevizije SRF bodo potniki in posadka do nadaljnjega počakali na ladji, turistično podjetje Thurgau Travel pa je sporočilo, da bodo na ladji, ki pluje od Linza do Budimpešte, verjetno morali ostali do torka. Po poročanju medijev so pri Dunaju obtičale tudi druge potniške ladje, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

S poplavami se poleg Avstrije spopadajo tudi drugod po Evropi, zlasti na Poljskem, Češkem in v Romuniji. Slovenska vlada je v nedeljo sporočila, da se bo Slovenija odzvala brez oklevanja, če bo katera od prizadetih držav zaprosila za mednarodno pomoč. Slovensko zunanje ministrstvo pa je danes na omrežju X vsem, ki potujejo na ogrožena območja, svetovalo posebno previdnost in upoštevanje navodil lokalnih organov.

Češka poplave | Avtor: Profimedia Profimedia

Padlo do 500 litrov dežja na kvadratni meter

Na Češkem, kjer še naprej vladajo zaostrene poplavne razmere, so oblasti odredile nadaljnje evakuacije v tretjem največjem mestu, Ostravi, kjer so na več delih popustili nasipi ob reki Odri, je povedal minister za okolje Petr Hladik. Prebivalce so na varno pripeljali z gumijastimi čolni. Na vzhodu države je v reki Krasovka utonil človek.

Gre za prvo smrtno žrtev poplav na Češkem, kjer obenem pogrešajo najmanj sedem ljudi, je povedal načelnik policije Martin Vondrašek.

Železniške povezave z mestom Ostrava in v smeri proti Poljski so še naprej prekinjene. Ugasnili so elektrarno in toplarno Trebovice. Zaradi poplav je v bližnjem mestu Bohumin prišlo do izpada električne energije in omrežja mobilne telefonije. Prekinjena je tudi oskrba s pitno vodo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poplavni val je dosegel tudi mesto Litovel zahodno od Ostrave. Po ocenah mestnih oblasti je poplavljenih okoli 80 odstotkov mestnih predelov. Največ padavin so na Češkem po navedbah Hladika zabeležili v okolici mesta Jesenik, kjer je padlo do 500 litrov dežja na kvadratni meter. V gorah na severu države je padlo med 300 in 400 litrov dežja na kvadratni meter, drugod na Češkem pa do 200 litrov.

poplave Poljska Klodzko | Avtor: Profimedia Profimedia

Razglasili najvišjo stopnjo poplavne ogroženosti

Obilne padavine in poplave so prizadele tudi Madžarsko, na vseh odsekih Donave v Budimpešti pa je od danes v veljavi najvišja stopnja poplavne ogroženosti. Zaradi vremenskih razmer je madžarski premier Viktor Orban preložil mednarodne obveznosti. S tem je pod vprašaj postavil svojo sredino predstavitev programa madžarskega predsedovanja Svetu EU.

"Zaradi izrednih vremenskih razmer in poplav na Madžarskem, ki še vedno potekajo, sem preložil vse svoje mednarodne obveznosti," je na omrežju X zapisal Orban. V objavi na Facebooku pa je dodal, da ne bo zapustil države, dokler oblasti "ne bodo prebrodile najhujšega", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je medtem v pogovoru z Orbanom izrazila podporo vsem, ki so jih prizadele izredne vremenske razmere. Dogovorila se je, da se bo "povezala s političnimi skupinami, da bi se razprava prestavila na poznejše zasedanje", so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Orban je imel namreč v sredo predviden govor v Evropskem parlamentu, v katerem naj bi predstavil prednostne naloge polletnega predsedovanja Svetu EU, ki ga je Madžarska prevzela z julijem.ž

Ostrava Privoz Češka poplave | Avtor: Profimedia Profimedia

Odločitev Orbana je že pozdravil vodja madžarske opozicijske stranke Spoštovanje in svoboda (Tisza) Peter Magyar. "Viktor Orban je sprejel naše priporočilo in odpovedal udeležbo na razpravi Evropskega parlamenta v Strasbourgu. To je bila pravilna odločitev. V tako resnih poplavnih razmerah ni prostora za politične razprave," je dodal.

Orban je sicer v jutranjih urah že sklical sestanek operativnega organa, pristojnega za zaščito pred poplavami, na katerem so določili najnujnejše naloge in načrte za zaščito pred poplavami v prihodnjih dneh. Popoldne pa je o ukrepih za zaščito pred poplavami spregovoril tudi s predsednikom države Tamasom Sulyokom, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Župan Budimpešte Gergely Karacsony je medtem sporočil, da je od danes na vseh odsekih Donave v prestolnici v veljavi najvišja stopnja poplavne ogroženosti.

Razmere resne tudi na Poljskem, Češkem in v Romuniji

Poljska vlada se zaradi opustošenja na jugozahodu pripravlja na razglasitev stanja naravne katastrofe. Poplavni val se še naprej širi tudi na Češkem. Razmere ostajajo napete tudi v Romuniji, kjer je v močnem dežju in poplavah doslej umrlo najmanj šest ljudi. Prizadete so zlasti regije Galati, Vaslui in Iasi na vzhodu države. Od tam so evakuirali približno 300 ljudi, poplave pa so prizadele približno 6000 kmetijskih objektov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 16:42 17.september 2024.

    Kakšen konec, šele začetek je. Pa krave so še najmanj krive za to. Bolj osli. Pa še to le tisti na dveh nogah.