Svet
1768 ogledov

Neverjetno, kaj je ujel ribič pri Pulju

Facebook
Ribič je v severnem delu Jadrana ujel žival, ki jo lahko srečamo v toplih morjih.

Puljski ribič je v ribiško mrežo na globini osmih metrov v Verudeli pri Pulju ujel nenavadnega polža. Gre za velikanskega kosmatega tritona (Monoplex parthenopeus). 

Kolt pojasnjujejo na Facebookovi strani puljskega akvarija, se ta vrsta morskega polža nahaja predvsem v tropskih in subtropskih morjih in velja za vrsto, ki ima rada toplo morje. Na Jadranu je redek, vendar občasno lahko najdemo določene primerke, zlasti v južnem delu, kjer je temperatura morja toplejša. 

 | Avtor: Facebook Facebook

Velikanski kosmati triton lahko zraste v dolžino 10 do 15 centimetrov, v nekaterih primerih pa tudi do 20 centimetrov. Prepoznaven je zaradi edinstvenega videza, ki ga tvori spiralne, robustne školjke z značilnimi špicami. Barva školjke je od svetlo do temno rjave, pogosto posejana z vzorci, ki se zlijejo z okolico, kar polžu omogoči zlitje z naravnim okoljem. 

Ima pomembno vlogo v ekosistemu Jadranskega morja kot plenilec manjših nevretenčarjev, vključno z lupinami in polži. Triton uporablja svojo zobato strukturo, ki deluje kot majhno strgalo za vrtanje lupine plena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Zapečkar 18:54 22.oktober 2024.

    Neverjetna je edino ažurnost lepega števila tukajšnjih "novic"!