Svet
75 ogledov

Netanjahu: S smrtjo Nasrale smo poravnali račune

Benjamin Netanjahu med govorom v Združenih narodih Epa
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto zvečer dejal, da so z ubojem vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale poravnali račune s tistimi, ki so odgovorni za smrt številnih Izraelcev. Izrael je sicer ponoči nadaljeval napade na cilje Hezbolaha v Libanonu.

Benjamin Netanjahu je v soboto ob vrnitvi iz New Yorka, kjer se je udeležil zasedanja Generalne skupščine ZN, dejal, da je smrt Nasrale zgodovinska prelomnica, obenem pa napovedal nadaljevanje napadov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dejal je, da je sam izdal ukaz za uboj Nasrale, saj škoda, ki jo izraelske sile povzročile gibanju Hezbolah v zadnjih dneh, "ni bila dovolj". Po njegovih besedah je bila smrt Nasrale, ki ga je označil za "osrednji stroj iranske osi zla", nujna za dosego izraelskih ciljev.

Dolgoletni vodja proiranskega Hezbolaha je bil v petek ubit v izraelskem napadu v Bejrutu.

Izraelska vojska je davi sporočila, da so v preteklih urah izvedli več deset napadov na cilje v Libanonu, med drugim so bili tarče objekti, od koder Hezbolah napada Izrael, ter njegova skladišča orožja, poroča britanski BBC.

Civilisti bežijo iz Libanona

Zaradi izraelskih napadov se nadaljuje beg civilistov iz Libanona. Po podatkih visokega komisariata ZN za begunce je okoli 50.000 ljudi iz Libanona zbežalo v Sirijo, notranje razseljenih pa je okoli 200.000, poroča BBC.

Jemenski hutijevci pa so sporočili, da so v soboto zvečer z balistično raketo napadli letališče Ben Gurion v Tel Avivu prav v času, ko se je izraelski premier z letalom vračal domov. Tiskovni predstavnik hutijevcev je sporočil, da bodo nadaljevali napade na Izrael, dokler ne bo ta končal napadov na Gazo in Libanon.

civilisti bežijo iz Libanona | Avtor: Profmedia Profmedia

Iran zaradi smrti Nasrale zahteval izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN

Iran je v soboto zvečer zahteval izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN, potem ko je bil v izraelskem napadu v Bejrutu v petek ubit Hasan Nasrala, poročajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah iranskega veleposlanika pri ZN Amirja Saeida Iravanija je Izrael izvedel teroristično dejanje na stanovanjski del Bejruta, pri čemer je v napadu uporabil ameriško orožje.

"Islamska republika Iran poziva Varnostni svet, naj nemudoma in odločno ukrepa, da se ustavi izraelska agresija in prepreči širitev vojne v regiji," je veleposlanik zapisal v pismu generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu in predsedujočemu Varnostnemu svetu v septembru, slovenskemu veleposlaniku Samuelu Žbogarju.

Za zdaj ni znano, kdaj se bo sestal Varnostni svet, ki mu ta mesec predseduje Slovenija, a po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na diplomatske vire, je malo verjetno, da bo zasedanje danes.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je v soboto v izjavi, v kateri sicer ni omenil smrti Nasrale, obsodil poboje libanonskega ljudstva in opozoril, da je to dokaz "kratkovidnosti in nespametne politike voditeljev Izraela". Poudaril je, da vse odporniške skupine v regiji podpirajo Hezbolah in mu stojijo ob strani. Vse muslimane je pozval, naj stojijo ob strani Libanoncem in Hezbolahu ter ju podpirajo pri spopadih z izraelskim režimom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • LukaMB 13:12 29.september 2024.

    Izraelci ne upoštevajo mednarodnih pravil tako kot jih ZDA in VB ter ostali niso. UN kot mednarodna organizacija so očitno samo dve črki brez pomena, največkrat so njihova povelja kršile prav vse države nato-teroristov in potem kakšni Afričani pod diktaturo ...prikaži več ter ukro-fašisti in vzpostavljali nekakšna svoja sodišča, ki sodijo drugim za zločine in nespoštovanje mednarodnega prava, ki so ga naredili sami. Za svoja dejanja niso bili nikoli obsojeni in vladajo s prisilo in ustrahovanjem nad majhnimi.

  • Friderik1950 12:08 29.september 2024.

    Glede na poveljniški kader izraelske vojske, bo po mojih predvidevanjih popolnoma obkolil Gazo, ki je velikosti dveh dravsih polj in vspostavil popolni nadzor na ozemlju, ki je atraktivno za razvoj turizma. Palestince bo verjetno relociral v montažna naselja v puščavi, ...prikaži večvi, daleč od morja. Naslednji korak je verjetno, da si bo odrezal del Libanona in Sirije, na koncu pa bo verjetno še odrezal Jeruzalem od Jordanije, kar se napoveduje z nekaterimi potezami