Svet
1188 ogledov

Napad na Kijev: Zadeli tudi otroško bolnišnico, število žrtev raste

Napad na Kijev
1/6
Profimedia
V ruskih napadih na Kijev je bilo danes ubitih najmanj 15 ljudi, še 37 pa je bilo ranjenih. V napadu je bila poškodovana otroška bolnišnica, pod katero je ujetih več ljudi, in energetska infrastruktura. Moskva trdi, da je škodo v Kijevu povzročila ukrajinska zračna obramba. O žrtvah ruskih napadov medtem poročajo tudi iz drugih ukrajinskih mest.

Ruska vojska je z več kot 40 raketami napadla številna ukrajinska mesta, med drugim Kijev, Dnipro, Krivoj Rog, Kramatorsk in Slovjansk. Po navedbah mestnih oblasti je bilo v prestolnici skupno ubitih najmanj 15 ljudi, še 37 pa ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ujeti so pod bolnišnico

V napadih je bilo poškodovanih več stavb, med drugim otroška bolnišnica, pod katero ostaja ujetih več ljudi. Iz Kijeva poročajo tudi o napadu na drug zdravstveni objekt, v katerem so bile ubite štiri osebe, tri pa ranjene. Po navedbah ukrajinskega energetskega operaterja DTEK so bile v prestolnici poškodovane oziroma uničene še tri transformatorske postaje.

Po oceni ukrajinske varnostne službe SBU je otroško bolnišnico zadela manevrirna raketa tipa h-101. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak pa je dejal, da je ruski izstrelek vseboval "na desetine mikroelektronskih komponent, izdelanih v članicah Nata", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad na otroško bolnišnico sta poleg ukrajinskega političnega vrha že obsodili Velika Britanija in Francija. Novi britanski zunanji minister David Lammy ga je označil za grozljiv napad na ukrajinske civiliste, francosko zunanje ministrstvo pa je za barbarsko ravnanje. Obe državi sta opozorili, da bodo odgovorni za tovrstne zločine morali odgovarjati.

Rusi: Krivi so Ukrajinci

V odzivu na napade je rusko obrambno ministrstvo zatrdilo, da je obsežno škodo v Kijevu povzročila ukrajinska zračna obramba. "Fotografije in videoposnetki s prizorišča potrjujejo, da je škodo povzročila raketa ukrajinske zračne obrambe," je sporočilo ministrstvo in dodalo, da so ruske sile v napadih zadele predvidene vojaške cilje.

Rusija je sicer obsežne napade danes izvedla tudi na mesto Krivoj Rog, kjer je bilo po navedbah lokalnih oblasti ubitih najmanj deset ljudi, še 41 pa ranjenih. V mestu Pokrovsk v regiji Doneck so bile v napadih ubite tri osebe, v Dnipru pa je življenje izgubila ena oseba, šest je bilo ranjenih.

Še pet ljudi je umrlo v regiji Harkov, kjer je avtomobil zapeljal na rusko mino, pri čemer so umrli 53-letni moški, 64-letna ženska, 25-letna ženska, petletni deček in trimesečni dojenček.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 62
  • Enzgg4 20:42 09.julij 2024.

    "Napad na bolnico je vojni zločin," so rekli Ameri v VS. Ampak samo takrat, kadar tega ne počnejo židi. Ti so razrušili VSE bolnice v Gazi, vseh 36. Še več, namerno so pobijali bolniško in humanitarno osebje, celo od tujih ...prikaži več organizacij in celo od institucij UN. Pa ni bilo od kurcev licemerskih nobene obsodbe.

  • kapljač 15:51 09.julij 2024.

    Dokler Kijev ne bo občutil vojne , ne bo miru. Pa sej Putin to ve.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:51 09.julij 2024.

    Ko sem rekel: https://insajder.com/slovenija/fotosop-otrosko-bolnisnico-ohmadet-zadela-ukrajinska-protizracna-raketa-krivdo-pa-znova