Svet
44 ogledov

Nafta povzročila naravno katastrofo

Kakšno naravno katastrofo lahko povzroči izlitje nafte, je razvidno tudi iz foto Žurnal24 main
isoče vojakov, policistov in prostovoljcev si na obali Južne Koreje prizadeva, da bi očistili madež nafte, ki se je v petek po trku tovorne ladje in tankerja izlila iz tovorne ladje v morje.

Gre za največje razlitje nafte ob tej obali, medtem pa je posadki tankerja Hebei Spirit, iz katerega je prav tako začela uhajati nafta, uspelo zaustaviti iztekanje nafte. Kljub temu uspehu je več kot 10.000 ton nafte, ki se je izlila po trku ob zahodni obali Južne Koreje, morju in obali zadalo katastrofalne posledice. Najhuje je prizadeta obala in morje 120 kilometrov jugozahodno od Seula ter tamkajšnji ribiči.  Več kot 6600 ljudi v 90 čolnih in šestih letalih tako odstranjuje naplavljene posledice največje tovrstne nesreče v morju ob obali Južne Koreje. Nesreča sicer ni terjala človeških žrtev.

Velika naravna škoda
Uradnih ocen o škodi še ni, prizadetih pa je več kot 445 tamkajšnjih morskih ribogojnic in školjčišč. Nihče ne ve, koliko let bo trajalo, da si bo okolje, bogato z ribami, školjkami, ostrigami in drugimi morskim sadeži, opomoglo, ocenjujejo poznavalci. Ob tem opozarjajo, da so tamkajšnji prebivalci, katerih življenje je močno odvisno od turizma in ribolova, resno ogroženi.

V trčenju so bile poškodovane še tri cisterne na tankerju Hebei Spirit, na katerem je bilo sicer okoli 1,8 milijona sodov nafte. Posadka je nafto iz dveh cistern prečrpala v soboto, v noči na nedeljo pa ji je uspelo izprazniti še tretjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.