Svet
7 ogledov

Na sodišče po evtanazijo

Evtanazija je v mnogih državah izjemno sporno vprašanje, ob katerem se krešejo e Žurnal24 main
Tony si želi evtanazije. Njegovo življenje je zaradi možganske kapi leta 2005 nevzdržno, pravi. Strokovnjaki: odprli bomo moralna in etična vprašanja.

57-letni Britanec Tony Nicklison je zaradi možganske kapi, ki ga je doletela, od leta 2005 paraliziran od vratu navzdol. Počuti se kot ujetnik v svojem telesu, zato je na sodišče podal prošnjo , da mu omogočijo evtanazijo

Tony je namreč odvisen od svoje družine s katero lahko komunicira le z mežikanjem. Življenje se mu zdi dolgočasno, nevzdržno in ponižujoče. Večkrat si je že poskušal vzeti življenje, vendar fizično ni sposoben. Zato je najel odvetnike in se podal. Njegovi odvetniki so dejali, da bi mu sodniki morali omogočiti evtanazijo, piše Sky news.

Samomora ne more storiti

"Vse kar lahko pričakujem od življenja je to, da umrem v mukah medtem ko me bo moja družina lahko le nemočno gledala. Če bi se lahko premaknil, bi si takoj vzel življenje," je povedal Tony.

Strokovnjaki opozarjajo, da se lahko v primeru, da sodišče očetu dveh otrok, dovoli evtanazijo, pojavijo različna etična in moralna vprašanja o evtanaziji. Prav tako v Veliki Britaniji ne obstaja zakon, ki bi dovoljeval evtanazijo.

Komentarjev 1
  • Stolp 14:13 03.december 2011.

    Skrajno ponižujoče je da še živalim dovolimo evtanazijo na stara leta in kadar so tako bolne da se ve da samo še vegetirajo, samo človeku pa ne. Res, skrajna sramota!