Svet
4096 ogledov

Na 80. obletnici dneva D dva nepričakovana gosta

pokopališče v Franciji dan D Profimedia
Na obali francoske Normandije bo osrednja slovesnost ob 80. obletnici dneva D, množičnega izkrcanja zavezniških vojakov, ki je prineslo preobrat v drugi svetovni vojni.

Pričakujejo številne visoke goste, vključno s predsednikom ZDA Joejem Bidnom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Junaštva zavezniških vojakov, ki so se v noči na 6. junij 1944 s ciljem osvoboditve Evrope nacistov zgrnili na obale severne Francije in mnogi daleč od doma tam tudi dali svoje življenje, se bodo spomnili na več slovesnostih na nacionalnih pokopališčih na območju. Osrednja, z več državnimi voditelji in okrog 200 še živimi vojnimi veterani, pa bo na plaži Omaha.

Poleg francoskega predsednika Emmanuela Macrona bodo tam še Biden, kanadski premier Justin Trudeau in britanski kralj Karel III. V ospredju bo sicer žrtev zavezniških vojakov, v znak mednarodne sprave po drugi svetovni vojni pa se bosta slovesnosti udeležila tudi nemški kancler Olaf Scholz in italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Nad obletnico prelomnih dogodkov, ki so pomenili začetek konca vojne, danes visi senca vojne v Ukrajini. Njen predsednik Volodimir Zelenski se bo udeležil današnje slovesnosti in se ob tem tudi sestal z Bidnom, ki ga bo nato Macron gostil še na državniškem obisku. Niso pa v Parizu prav zaradi vojne na dogajanje povabili nobenega od predstavnikov Rusije.

Slovesnosti so se sicer začele že v sredo, ko se je Macron v Bretanji poklonil padlim francoskim padalcem v britanskih zračnih silah. Na južni obali Anglije je medtem osrednja slovesnost s kraljem kot slavnostnim govornikom potekala v Portsmouthu, od koder so pred 80 leti številni zavezniški vojaki krenili proti Franciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Idioti 00:37 09.junij 2024.

    Od Slovencev je v D Dayu sodeloval gostilničar iz Domžal g. Juvan !

  • Kmodri_ 20:34 08.junij 2024.

    Leta 2035 se bodo združene sile EU izkrcale na obali Črnega morja in potolke Putlerjevio soldatesko! S severa bodo finske in švedske sile vkorakale v Moskvo! Poljski specialci bodo po srditih bojih s Putlerjevio gardo zajele Putlerja in ga likvidirale! ...prikaži več! Truplo bodo za6gali in pepel Putlerja stresel v morje! Sledila bo deputinifikacia Rusije in naslednje leto bodo prve demokratične volitve! S tem bo konec sanj srbinov po veliki Srbiji in Carski Rusiji!

  • Idioti 09:21 08.junij 2024.

    ŽURNAL NEHAJTE zelenskega TITULIRATI S predsednikom !