Svet
161 ogledov

Med kandidati na britanskih volitvah tudi pub in vesoljski grof

Volitve v Veliki Britaniji
1/3
Profimedia Volitve v Veliki Britaniji
Tradicija nenavadnih kandidatov se je na Otoku začela pred 40 leti, ko se je na volitve prijavila Uradna nora stranka plešoče pošasti.

Medtem ko se Evropa obrača v desno, se je Velika Britanija odločila za levo sredino. Na Otoku so se namreč po 14 letih konservativne vlade odločili za izvolitev laburističnega premierja, njegova stranka pa je v parlamentu prejela tudi absolutno večino, V 650-članskem parlamentu bodo zasedli vsaj 411 sedežev. Njihov vodja Keir Starmer bo še danes postal novi premier.

Sicer britanske volitve vsakič zaznamuje tudi nekaj nenavadnih kandidatov, ki brišejo meje med politiko in satiro. Na tokratnih  volitvah se se za mesto v britanskem parlamentu tako med drugim potegovali spletni klepetalnik, pub in vesoljski grof, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tradicija nenavadnih kandidatov se je na Otoku začela pred 40 leti, ko se je na volitve prijavila Uradna nora stranka plešoče pošasti z dvema kandidatoma. V Veliki Britaniji lahko na volitvah namreč kandidira vsak, ki da polog 500 funtov in zbere deset podpisov.

Volitve v Veliki Britaniji | Avtor: Epa Volitve v Veliki Britaniji Epa
Britanski politolog Andrew Blick je za AFP ocenil, da imajo satirični kandidati nekaj dodane vrednosti, saj usmerjajo pozornost k volitvam, sistemu in tudi nekaterim težavam, ki jih izpostavijo. Vse to pa zapakirajo v humor.

Predlaga nacionalizaciji pevke Adele

Med satiričnimi kandidati je bil tokrat znova grof Binface (v prevodu Kantobraz), ki na svoji glavi nosi smetnjaku podobno čelado. V kampanji obljublja izgradnjo najmanj enega cenovno dostopnega stanovanja in predlaga nacionalizacijo pevke Adele. V preteklosti je grof, ki je v resnici komedijant Jon Harvey, med drugim že sodeloval na letošnjih lokalnih volitvah v Londonu, kjer je prehitel skrajno desno stranko Najprej Britanija s 4000 glasovi več podpore.

Na listi tudi pub

Volivci bi lahko obkrožili tudi pub Mitre v Richmondu na jugu Londona, ki se je registriral kot politična stranka. Lastnik Chris French, ki je edini kandidat, je priznal, da gre za marketinško potezo. "Najlažja stvar, ki sem jo kadarkoli naredil," je dejal o registraciji puba kot politične stranke.

Ocenil je namreč, da je za pičlih 500 funtov dobil zelo dobro priložnost za oglaševanje svojega puba, saj bo njegovo ime na volilnem listku videlo okoli 77.000 lokalnih prebivalcev.

Prvi umetnointeligentni kandidat

AI Steve pa trdi, da je prvi umetnointeligentni kandidat v Veliki Britaniji, ki je bil včeraj na voljo za izbiro v volilnem okrožju Brighton Pavilion na jugovzhodu Anglije. Obraz kampanje je njen ustvarjalec Steve Endacott, platforma umetne inteligence pa obljublja, da bo poslanec, s katerim se boste lahko pogovarjali kadar koli in kjer koli. AI Steve je za AFP povedal, da se poteguje za mandat, da bi dosegel spremembe, in da je ena od njegovih prednosti ta, da ne bo podlegel čustvom ali posebnim interesom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 21:25 05.julij 2024.

    Otočani so čudaki. Po 14 letih brez sprememb je politiki zvest samo hišni maček na Downstreetu.

  • Kmodri_ 19:38 04.julij 2024.

    Manjkajo Kibirgi in bakrenoljubci!