Svet
19 ogledov

Madžarska bo zaradi ilegalcev na meji s Srbijo zgradila ograjo

Meja EPA
Madžarske oblasti so razkrile načrte za gradnjo štiri metre visoke ograje na meji s Srbijo, s kateri želijo ilegalnim prebežnikom preprečiti vstop v državo.

"Imigracija je eden najresnejih izzivov s katerimi se danes sooča Evropska unija," je na novinarski konferenci v Budimpešti povedal Peter Szijjarto, madžarski zunanji minister in dodal: "Države EU iščejo rešitev, a Madžarska si čakanja ne more več privoščiti."

"Govorimo o meji s Srbijo na dolžini 175 kilometrov, ki jo lahko zaščitimo s štiri metre visoko ograjo," pravi Szijjarto in poudarja, da Madžarska s tem ne bo kršila nobenega mednarodnega sporazuma. Predstavnikom srbskih oblasti bodo načrte predstavili na sestanku čez dva tedna.

Po podatkih madžarskega imigracijskega urada je letos v državo nezakonito vstopilo že okoli 57 tisoč ljudi. Številka je letos sunkovito narasla – lani je namreč v celem letu na Madžarsko prišlo 43 tisoč ilegalcev. Med emigranti prevladujejo Afganistanci, Sirci in Pakistanci.

Orban zaradi emigracijske politike naletel na ostre kritike

Načrti madžarskih oblasti bodo v mednarodni skupnosti, predvsem pa v EU naleteli na precejšnje nasprotovanje, spominja namreč tudi na berlinski zid, ki je dolga leta ločeval vzhodno in zahodno Evropo.

Madžarski premier Viktor Orban je zaradi načina, s katerim se loteva vprašanja nezakonitih prebežnikov, v preteklih mesecih že naletel na ostre kritike doma in v tujini.

O načrtih EU, ki predvidevajo, da bi si 28 držav število prebežnikov enakomerno porazdelilo, pa je dejal, da mejijo na norost.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 11
  • korisnik_15730 16:00 19.junij 2015.

    mi jo bi pa morali na sotli in kolpi kot je rekel ježek

  • Avatar olor
    olor 11:51 19.junij 2015.

    se močno strinjam s teboj

  • Avatar olor
    olor 11:50 19.junij 2015.

    Čisto prav imajo Madžari, Srbi pa naj varujejo svoje meje od tam od koder prihajajo ti ljudje.