Svet
16 ogledov

Madžarska bi se pogovarjala

Viktor Orban Reuters
Madžarska se je pripravljena pogovarjati z Evropsko komisijo, potem ko je Bruselj danes sprožil tri pravne postopke proti njej.

Po besedah madžarskega državnega sekretarja Zoltana Kovacsa sicer Evropsko komisijo motijo le pravne in tehnične zadeve, ni pa spora glede temeljnih vrednot.

Dejal je še, da je vlada v Budimpešti prepričana, da bo s komisijo dosegla dogovor. Madžarski premier Viktor Orban naj bi 24. januarja odpotoval v Bruselj, kjer se bo srečal s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom. Kovacs je še dejal, da gre za politični pritisk na Orbanovo vlado na madžarski in evropski ravni.

Spremembe ogrožajo neodvisnost

Evropska komisija je pravne postopke proti Madžarski sprožila, ker meni, da bi lahko spremembe ustave in nekaterih zakonov, ki veljajo od prvega januarja, ogrozile neodvisnost madžarske centralne banke, sodstva in agencije za nadzor nad varstvom podatkov. Budimpešta ima največ mesec dni časa, da se na opomine ustrezno odzove.

V politični skupini liberalcev (Alde) so sicer nezadovoljni, ker se komisija ni odzvala tudi na kršenje temeljnih pravic na Madžarskem. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, menijo, da Madžarska postopoma, a vztrajno ruši temeljne vrednote Evropske unije, kot so svoboda izražanja, medijev in vere.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.