Svet
6916 ogledov

Ljudje masovno delijo to fotografijo Jezusa, Marije in Jožefa

Sveta družina v kletkah Facebook
Dugačen prizor od običajnih prazničnih.

Drugačen božični prizor od običajnih v cerkvi v južni Kaliforniji. V teh jaslicah, ki jih je v Claremontu postavila metodistična cerkev, so Jezus, Marija in Jožef ujeti, vsak v svoji kletki, ločeni drug od drugega. Sporočilo je več kot jasno; krščanska sveta družina je zajeta in razdvojena, ravno tako kot so zajeti in ločeni begunci oziroma migranti in njihovi otroci, ki jih ameriška policija lovi na ameriško-mehiški meji, potem pa jih ločuje.

Poseben škandal je pred meseci izzvalo odkritje, da oblasti zajete otroke zaklepa v kletke. Takšna praksa je obstajala že v času Obamine administracije; v kletke so začasno dajali otroke, ki so bili na meji najdeni brez spremstva otrok ali ko so ugotovili, da odrasli, s katerimi so ujeli otroke, za njih predstavljajo nevarnost.

S prihodom Trumpa na oblast so Združene države Amerike uvedle nično toleranco na ilegalni vstop v ZDA, otroke so začeli masovno ločevati od staršev. Takšno prakso j sicer sodišče že v lanskem letu prepovedali, a več združenj za človekove pravice je dokazalo, da je bilo še po prepovedi najmanj 900 otrok na ta način ločenih od njihovih staršev. Letos so zaokrožila pretresljive fotografije, na katerih je jasnno vidno, da otroke še vedno zapirajo v kletke in jih tako držijo v prenatrpanih begunskih centrih.

Španska policija Madrid Svet Bomba v otroški begunski center

Metodistična cerkev v Claremontu, predmestju Los Angelesa, ima žensko pastorko. Karen Clark Ristine je ob tem, ko se je na spletu množično začela deliti fotografija njihove postavitve božičnih jaslic, sporočila, da je namen slednje osredotočiti se na iskalce zatočišč, azila in načine, na katere se jih pričaka in ravna z njimi.

Kot piše Washington Post so te le ene izmed sporočilnih postavitev jaslic v zadnjih letih. Ene so opozarjale na težavo posedovanja orožja v ZDA, druge na pravice istospolnih parov, tretje na težavo vojn po vsem svetu.

Po Bibliji so bili Jezus ter Marija in Jožef na nek način tudi begunci; bežali so pred kraljem Herodom, ki je odredil, da se pobije otroke, mlajše od dveh let v Betlehemu in okolici.

Sneg, begunci Žalostno Svet Sneg dočakali v natikačih

"V času, ko v naši državi begunske družine iščejo azil in jih pri tem na meji prisilno ločujejo, se mi spominjamo najbolj znane begunske družine na svetu: Jezusa, Merije in Jožefa, svete družine. Tudi oni so se bali pregona in smrti. Kaj bi se zgodilo, če bi ta družina danes iskala zatočišče pri nas?", se je ob fotografiji, ki je na spletu doživela masovne delitve, vprašala Ristinova in še dodala, da je Jezus učil milosti in sočutja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Rudman 10:49 10.december 2019.

    Kaj se kdo verjame v pravljice o magicnem bitju v oblakih?