Svet
279 ogledov

Kriza v Italiji, padla vlada

Giuseppe Conte
Italijanski premier Giuseppe Conte je odstopil. Predsednik Mattarella v sredo začenja posvetovanja.

Giuseppe Conte je, kot je dejal v italijanskem senatu, predsedniku države Sergiu Mattarelli ponudil odstop. "Tukaj končujem to vladno izkušnjo," je povedal v senatu. 

Pred tem je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril, da "trenutna kriza tako ogroža delo te vlade, da se ta tu končuje".

"Neodgovorno je sprožiti vladno krizo," pa se je odzval na ravnanje Salvinija, ki je pred dvema tednoma vložil nezaupnico proti Conteju. "To kaže na osebne in strankarske interese," je še poudaril.

Salvinija obtožil, da je prelomil obljubo

Vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini je po njegovih besedah prelomil obljubo, ki jo je dal ob vzpostavitvi vlade junija lani. Takrat so se namreč koalicijski partnerji zavezali, da se bodo o razlikah pogovarjali v dobri veri in lojalnem sodelovanju.

Salvini je pred dvema tednoma z vložitvijo nezaupnice premierju, ki ne pripada nobeni stranki, dejansko končal koalicijsko sodelovanje s populističnim Gibanjem pet zvezd. 14-mesečno sodelovanje so zaznamovala številna nesoglasja med strankama. Odločilen je bil spor glede gradnje hitre železniške proge med Torinom in Lyonom, ki ji gibanje nasprotuje, Liga pa podpira.

Mattarella vlado pozval, naj opravlja tekoče posle

O nadaljnji poti bo zdaj odločal Mattarella. V sredo bo začel posvetovanja s strankami o nadaljnjih korakih, vlado pa je pozval, naj opravlja tekoče posle. Če v parlamentu ne bi uspeli oblikovati druge večine, mora zahtevati razpustitev parlamenta, volitve pa bi lahko potekale 60 dni po razpustitvi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.