Svet
4 ogledov

Konec krize v Zimbabveju

Mugabe in Tsvangirai sta našla skupen jezik. Žurnal24 main
Po štirih dneh pogovorov sta zimbabvejski predsednik Robert Mugabe in vodja opozicije Morgan Tsvangirai dosegla dogovor o prihodnosti Zimbabveja.

Vlogo posrednika je tudi tokrat odigral južnoafriški predsednik Thabo Mbeki, ki pa ni želel izdati podrobnosti dogovora. Dokument bodo podpisali v ponedeljek, kar je že potrdil tudi Tsvangirai. Odziva predsednika Mugabeja še ni bilo.

Največ nestrinjanj je bilo glede delitve oblasti. Mugabe bo še naprej predsednik države, Tsvangirai pa naj bi zasedel mesto predsednika vlade. Kakšne pristojnosti naj bi imela en in drugi bo znano po podpisu dogovora.

Mugabe je slavil zmago v spornem drugem krogu predsedniških volitev, potem ko je njegov protikandidat Tsvangirai umaknil svojo kandidaturo. Tsvangirai je Mugabeja obtožil ponarejanja izidiov volitev in ustrahovanja ljudi. Svetovna javnost je takratne volitve označila za farso.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.