Svet
22736 ogledov

Samo v enem mesecu usmrtili več kot 80 ljudi

Iran usmrtitev obešanje Profimedia V mnogih državah redno protestirajo zaradi usmrtitev v Iranu.
Več kot polovica jih je bilo obsojenih zaradi kaznivih dejanj v povezavi s prepovedanimi drogami.

V Iranu so avgusta usmrtili najmanj 81 ljudi, s čimer se je skupno število usmrčenih v letošnjem letu povzpelo na več kot 400, je v ponedeljek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila skupina strokovnjakov Združenih narodov.

Po podatkih skupine 11 strokovnjakov ZN so v Iranu avgusta usmrtili najmanj 81 ljudi. Od tega jih je bilo 41 na smrtno kazen obsojenih zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami. Skupno so v islamski republiki letos usmrtili že več kot 400 ljudi, od tega 15 žensk.

Po podatkih mednarodnih organizacij za človekove pravice, vključno z Amnesty International, je Iran za Kitajsko na drugem mestu po številu usmrtitev. Največ ljudi usmrtijo z obešanjem. Sodni postopki ob tem pogosto ne izpolnjujejo kriterijev poštenega sojenja.

Iran usmrtitev obešanje | Avtor: Profimedia Profimedia

"Poročila o resnih kršitvah pravice do poštenega sojenja in poštenega postopka pomenijo, da smrtna kazen, kot se trenutno izvaja v Iranu, pomeni nezakonito usmrtitev," so opozorili strokovnjaki ZN in izrazili zaskrbljenost, da so med usmrčenimi tudi nedolžni. Oblasti v Teheranu so pozvali, naj prenehajo izvajati smrtno kazen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • stinger 11:50 05.september 2024.

    Popolnoma tipično, ko levičarji podpirajo obešanje vseh po vrsti..

  • Avatar NickMason
    NickMason 18:19 03.september 2024.

    Še JJ tja na likvidacijo

  • mph2 18:04 03.september 2024.

    Če, žal je tam vse velik "ČE", je res šlo za dilerje, bi morali tako povsod.