Svet
1421 ogledov

Hudi požari v Grčiji

Gozdni požar Profiemdia
Z ognjem se borijo praktično po vsej državi.

Grški gasilci so danes s pomočjo 15 letal in helikopterjev uspeli pogasiti gozdni požar severno od Aten. Močni vetrovi, ki so včeraj nad prestolnico nosili dim in pepel, ob visokih temperaturah sicer otežujejo delo gasilcem v boju z ognjenimi zublji po vsej Grčiji. S požari se spopadajo tudi v sosednji Turčiji.

S požarom, ki je včeraj izbruhnil okoli 20 kilometrov severno od Aten, se je spopadlo več sto gasilcev, iz zraka pa so jim pomagala letala in helikopterji.

Medtem ko se razmere tam umirjajo, pa iz ostalih delov Grčije, vključno z otoki, prihajajo poročila o novih požarih. Na otoku Serifos so gasilci preventivno evakuirali šest vasi, preden so ognjene zublje tekom noči spravili pod nadzor, poročanje grške javne radiotelevizije ERT povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Pristojni opozarjajo, da zaradi neugodnih vremenskih razmer obstaja visoka nevarnost novih požarov. Kot navaja ERT, požari zaenkrat nikjer ne ogrožajo turističnih nastanitev.

Podobne vremenske razmere vladajo tudi v zahodni Turčiji, kjer se gasilci marsikje spopadajo z ognjenimi zublji. V okrožju Kusadasi pa so zaradi požara preventivno evakuirali nekaj vasi ter dva hotela, turške medije navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Požar na jahti v Makarski Na koncu prišel bager Svet Makarska: gorela jahta, katere najem na teden stane 90 tisočakov Požar na Hvaru požar Svet Hvar v plamenih, v zraku kanaderji

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • zdrej 13:38 01.julij 2024.

    Naj povabijo Špance, da stestirajo gasilni modul. 20m3 vode v enem preletu je kar nekaj vode.

  • bobubob 08:03 01.julij 2024.

    Vroč zrak direktno iz Sahare, pa kar cel teden - posledice morajo biti. In prav je tako, naj plebs dobi po riti, da se zbudi in prične misliti, zakaj se jim (vsem nam) to dogaja. Ja, podnebne spremembe, ampak zakaj? ...prikaži več Vremenarji že vedo, a so strahopetno 'stisnili riti', tako kot pred nekaj leti zdravniki - in zatajili osnovne postulate svojih nekdaj z znanostjo še povezanih strok. Da o politikih ne govorim. Janša, veliki obramboslovec bi poslal NATO lovce na rusko mejo? Golobovi? Jeb*e se jim!