Svet
14556 ogledov

Hrvaška zagrozila Sloveniji zaradi kazni hrvaškim ribičem

Hrvaška policija
Hrvaška se je hitro, z grožnjo, odzvala na obvestilo slovenske policije, da so bile poslane prve kazni hrvaškim ribičem. Odzvali so se tudi hrvaški ribiči.

Slovenska policija je včeraj odposlala prva kazni hrvaškim ribičem, ki so po uveljavitvi arbitražne razsodbe nezakonito vpluli v slovensko teritorialno morje. Danes se je predsednik ceha ribičev v Istrski županiji Robert Momić odzval in zatrdil, da kazni še niso prejeli, če pa jih bodo, jih bodo v skladu z dogovorom s hrvaškim ministrom za kmetijstvo Tomislavom Tolušićem posredovali za mejo pristojni enoti istrske policije in postale bodo skrb hrvaških institucij.

Ob tem je predstavnik ribičev Robert Momić za agencijo HINA še zatrdil, da so se tako na sestanku v Zagrebu v začetku leta kot na tistem pred nekaj dnevi v Bašaniji dogovorili o načinu postopanja. Ribiči pa so od kmetijskega ministra obakrat dobili zagotovilo, da imajo pravico loviti na istem območju kot leta doslej.

Hrvaško notranje ministrstvo je danes sporočilo, da so slovenski ribiči v Piranskem zalivu v 235 primerih kršili meddržavno mejno črto, med njimi pa je osem slovenskih ribičev, ki so najpogosteje šli čez mejno črto in lovili na hrvaški strani zaliva. Napovedali so, da bodo zaradi prekrškov na domače naslove osmih ribičih poslali plačilne naloge.

Kljub ignoriranju meje med državama, ki jo je postavilo arbitražno sodišče, pa je slovenska policija že večkrat opozorila, da se kršitelju, ki po pravnomočno zaključenem prekrškovnem postopku ne poravna globe, predpisane za prekršek, lahko tudi zavrne vstop v Republiko Slovenijo.

Eden od hrvaških ribičev je za televizijo POP TV dejal, da bodo ribiči, če se stvari ne uredijo, protestirali na sredini Piranskega zaliva in tam izobesili hrvaške zastave. Od hrvaške policije pa zahtevajo, da slovenskim policijskim čolnom in inšpekciji prepreči plutje čez črto sredine.

Hrvaški ribiči Slovenija Slovenska policija: Hrvaški ribiči kazni lahko pričakujejo kmalu!

Hrvaška se je odzvala z grožnjo

Hrvaško Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je Veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu v soboto izdalo diplomatsko noto, v kateri izraža globoko nezadovoljstvo in protest najave slovenske strani, da je začela z izročanjem kazni hrvaškim ribičem za, tako trdijo Hrvati, opravljanje ribolova v hrvaških vodah.

Hrvaška hkrati grozi, da bo odgovorila z enako mero in ponavljajo že neštetokrat rečeno, da je treba težave reševati z dialogom. 

Hrvaški ribiči | Avtor: Goran Kovacic/PIXSELL Goran Kovacic/PIXSELL

Odzvala se je tudi hrvaška predsednika Kolinda Grabar-Kitarović, ki je dejala, da se slovenska stran obnaša neodgovorno, kar lahko vodi do incidentov. Ob tem je pohvalila napoved hrvaške policiste, da vrne Sloveniji z enako mero in kaznuje slovenske ribiče.

Zato pa vodlja največje opozicijske stranske na hrvaškem  Davor Bernardić iz SDP zahteva, da kazni, ki jih bodo na dom prejeli hrvaški ribiči, plača kar hrvaška vlada. Kot piše spletni portal Index.hr Bernardić od vlade zahteva, da poravna vse stroške, ki jih bodo imeli ribiči zaradi, kot pravi, nesposobnosti hrvaške vlade, da bi rešila težave s Slovenijo.

Komentarjev 12
  • VonLiegenStuhl 09:19 28.januar 2018.

    Se nebi kaj dosti obremenjeval z zalivom. Kmalu bo letna sezona in dokler imamo schengensko mejo bi jo tudi striktno izvajal za vsako osebo, ki vstopa in izstopa, ne glede na 50-kilometrske kolone. Še prej bi na to opozoril celotno ...prikaži več EU, da nebi bilo slabe volje pri turistih. Sem prepričan, da se jim takoj prepolovi zaslužek s turizmom. Jugo-slovencem pa svetujem, da ostanejo doma. Samo problem je v tem, da naša politika nima jajc za kaj takega, vsi so zlizani med seboj.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 02:29 28.januar 2018.

    Sama gamad,pokvarjeni do korenin.Naj pocrkajo,nobene škode.

  • stary1 20:48 27.januar 2018.

    Najbolj pa najebejo policaji,( eni in drugi), ker se politiki ne znajo oziroma nočejo zmenit,, Nikoli Hrvati ne bodo pristali na delitev zaliva , v katerem bi Slovenija pridobila ogromni delež zaliva,, Najbolj pravična delitev bi bila POLA POLA , ...prikaži več, in prost dostop do ostop do odprtega morja

Sorodne novice