Svet
2738 ogledov

Hezbolah na kolenih: iščejo komaj nekaj dni starega vodjo

Libanon napad Izraela Bejrut Profimedia
Potem, ko je Izrael v dramatičnem sosledju dogodkov v minulih dneh obglavil vodstvo libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, so morda zdaj uspeli spraviti s poti še enega redkih preživelih naslednikov Hasana Nasrale.

Svet se že od četrtka, ko je Izrael v 11 valovih znova silovito bombardiral predmestje Bejruta, kjer je center Hezbolaha, sprašuje, ali je bil tarča napadov res Hašem Safidin, kot so poročali nekateri izraelski mediji. Gre za enega redkih preživelih poveljnikov Hezbolaha, ki je bil po smrti vrhovnega vodje Hasane Nasrale in drugih visokih članov označen za najverjetnejšega naslednika na čelu šiitske organizacije. 

A danes iz Libanona prihajajo vesti, ki bodo zelo užalostile ne samo pripadnike Hezbolaha, temveč predvsem njegovega tesnega zaveznika Iran. Anonimni predstavnik proiranskega gibanja je namreč potrdil, da so izgubili stik s Hašem Safidinom. "Ne vemo, ali je bil prisoten na lokaciji, ki je bila tarča napadov, in kdo je bil z njim," je dodal pod pogojem anonimnosti.

Še en vir blizu Hezbolaha je potrdil, da se je za Safidinom izgubila vsaka sled. "Poskušamo priti do sedeža, ki je bil tarča napadov, vendar Izrael sistematično izvaja nove napade, s katerimi poskuša ovirati morebitna reševalna prizadevanja," poročanje agencije AFP povzema STA. Ta vir je še povedal, da je bil v času napadov s Safidinom vodja obveščevalne službe Hezbolaha Hadž Mortada. 

7. oktobra bo minilo natančno leto dni, odkar so palestinski skrajneži iz gibanja Hamas iz Gaze napadli izraelska naselja in v krvavem pohodu pobili več kot tisoč sto Izraelcev in tujih državljanov, od tega večino civilistov. Več sto pa jih s seboj odpeljali v ujetništvo v Gazo.

To je sprožilo eno najhujših spiral nasilja v zadnjih desetletjih na Bližnjem vzhodu. Izrael je začel vojaško operacijo, s katero je brezkompromisno uničil večino infrastrukture v palestinski enklavi, zaradi eksplozij, lakote in bolezni je umrlo že več kot 40 tisoč ljudi, od tega velika večina civilistov. 

Osnovnega cilja operacije v Gazi, vrnitve vseh talcev, Izrael še vedno ni dosegel.

Libanon napad Izraela Bejrut | Avtor: Profimedia Profimedia

Operacija, kot je svet še ni videl

Če bo smrt Safidina potrjena, bo Izrael dosegel še eno pomembno etapo v končnem cilju uničenja Hezbolaha, čemur doslej še nikoli ni bil tako blizu. Konec septembra je namreč v osupljivi operaciji z eksplozijami pozivnikov in nato še radijskih postaj ubil ali onesposobil več sto visokih operativnih članov Hezbolaha, prejšnji teden pa na podlagi očitno zelo dobrih obveščevalnih podatkov s posebnimi bombami uničil še Hezbolahov štab pod stanovanjskimi zgradbami v Bejrutu.

V štabu je v tistem času potekalo srečanje najvišjih predstavnikov Hezbolaha s Hanijo vred. Umrl je tudi visoki predstavnik Irana, ki je bil navzoč na sestanku.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozval zaveznice k prekinitvi dobav pošiljk orožja Izraelu zaradi njegovega ravnanja s civilnim prebivalstvom pri vojaški operaciji v Gazi. Francija že zdaj ne pošilja nobenega orožja v Izrael, je zatrdil. 

Na stotisoče ljudi pregnanih z domov

Združeni narodi so medtem sporočili, da je zaradi izraelske vojaške operacije v Libanonu zdaj razseljenih že okoli milijon ljudi.

Umrlo je več kot tisoč Libanoncev. 

Uradni Jeruzalem pa medtem že žuga tudi Iranu in obljublja ostro maščevanje za nedavno baražo raket, ki jih je islamska republika sprožila kot maščevanje za smrt zaveznika Hanije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Ender3 21:15 05.oktober 2024.

    A lahko STA sploh lahko objavi še bolj dvomljiv naslov. Res jim je treba ukinit financiranje. Naj jim plačujejo tisti, ki jim prodajajo cenzurirane in prirejene vsebine..

  • bobubob 20:00 05.oktober 2024.

    Napadli so Libanon. Torej je Izrael agresor. Vsaj moral bi biti. Pa ni. Ker cilj opravičuje sredstvo. Kar je za nunca, ni za junca. Kdo je dandanes nunec, ki lahko po svetu nekaznovano napada počez in podolgem, pa naj si ...prikaži več v skladu s svojo razgledanostjo ali pa zagledanostjo pojasni vsak sam.