Svet
15 ogledov

Grki le sprejeli varčevalni program

Spopadi v Grčiji med demonstranti in policijo
1/3
Reuters
Grki so z novo vlado Lukasa Papademosa sprejeli varčevalni program. Medtem so na ulicah izbruhnili spopadi med policijo in demonstranti. Točno pred tremi leti je policist v protestih ubil najstnika.

Grški parlament je sprejel varčevalni proračun, ki ga je pripravila vlada premierja Lukasa Papademosa. Proračun predvideva novo zvišanje davkov, znižanje funkcionarskih plač in plač velikega dela zaposlenih v javnem sektorju, vključuje pa tudi odpis dela državnega dolga. Od 299 navzočih poslancev jih je za proračun glasovalo 258, 41 pa jih je bilo proti.

"Naša dejanja bodo določila ekonomsko prihodnost države, ne le za leto 2012, temveč za celo desetletje," je v nagovoru v parlamentu dejal premier začasne vlade. Nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke je tudi zatrdil, da je mesto Grčije v EU in da to ni stvar pogajanj. "Evropa in skupna valuta ostajata, kljub krizi, med največjimi dosežki v sodobni grški zgodovini," je dejal.

Spremenili bodo vačni sistem

Proračun predvideva zvišanje prihodkov v višini 4,5 milijarde evrov ter znižanje izdatkov za okoli pet milijard. Dodatni prihodki so predvideni iz naslova sprememb davčnega sistema, ki naj bi bile uveljavljene januarja in v skladu s katerimi se bodo drastično znižale olajšave ter spremenili pragovi obdavčitve.

Spopadi ob obletnici smrti fanta

Pred glasovanjem pa je prišlo do spopadov med policijo in demonstranti. Nasilje je izbruhnilo v času demonstracij ob tretji obletnici smrti najstnika, ki ga je 6. decembra 2008 ubil policist. Dogodek je v državi sprožil obsežne nemire. Nekateri so utrpeli blažje poškodbe, 15 ljudi pa so pridržali.

Komentarjev 1
  • privat 08:32 25.december 2011.

    če so demonstracije ,grčija NI sprejela varčevalskih zakonov..ali da prevedemo zasužnjevalsko delavskih zakonov!