Svet
6204 ogledov

Google Huaweiju ukinil dostop do Androida in Google Play

Huawei P30 lite
1/2
Huawei
Google je prekinil sodelovanje z Huaweijem in onemogočil dostop do trgovine z aplikacijami Google Play.

Ukaz, ki ga je predpisal predsednik ZDA Donald Trump namreč prepoveduje sodelovanje, saj naj bi to ogrožalo varnost ZDA. 

Kasneje je Google prek računa Android na tviterju pojasnil, da bodo obstoječe naprave še naprej imele dostop do trgovine Google Play. 

Kaj to pomeni za posodobitve sistema Android na obstoječih napravah in kaj za prihodnje mobilne telefone, še ni povsem jasno. Obstoječi uporabniki naprav Huawei in Honor naj bi ohranili dostop do varnostnih posodobitev sistema in aplikacij, a zelo verjetno ne bodo dobili noveverzije Androida, ki naj bi bila objavljena še letos. Huawei je namreč izgubil dostop do sistema Android in bo lahko dostopal le do javnih različic sistema, izgubil pa je tudi dostop do Google Playa, kjer so aplikacije kot Gmail, Zemljevidi, Youtube in podobno.

Ameriško ministrstvo za trgovino je v sredo objavilo, da je Huawei uvrstilo na tako imenovano črno listo, potem ko je Trump podpisal izvršni ukaz.

Leta 2018 je enaka kazen doletela velikega kitajskega proizvajalca ZTE, ki so ga nato umaknili s tega seznama. Huawei odslej ne sme kupovati delov in komponent v ZdA razen če to izrecno odobri ameriška vlada, to pa vključuje tudi programsko opremo, kot je Android.

Jutri naj bi Huawei v Londonu predstavili novi telefon Honor 20, kaj se bo zgodilo, še ni jasno. V Londonu je tudi naš novinar David Jug, tako da bomo o tem poročali.

"Pripravljali smo se na to," je v prvem odzivu za japonske medije dejal prvi mož Huaweija Ren Zhengfei. Podjetje, ki vsako leto kupi za 67 milijard ameriških dolarjev komponent, naj bi pospešilo lasten razvoj teh komponent. 

Po nekaterih informacijah se je Huawei že dlje časa pripravljal na tak možen scenarij in je razvijal svoj operacijski sistem in tudi aplikacije. 

Ukrep ZDA bi lahko izjemno prizadel Huawei, ki je že prehitel Apple in postal drugi največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, jasno pa so tudi izrazili namero, da v kratkem prehitijo Samsung. Je pa vprašanje, ali bi bili potrošniki na zahodu pripravljeni kupiti mobilni telefon, če bi obstajalo tveganje, da na njem ne bo delovala Googlova elektronska pošta, zemljevidi ali Youtube. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • erikkk 18:02 21.maj 2019.

    Našo operaterji pa še vedno veselo prodajajo te telefone

  • frank00 17:12 20.maj 2019.

    Kaj pa če na AOSP "zapečeš" GApps zip? Pol maš ubistvu normalen Android.

  • Snežinko 11:20 20.maj 2019.

    Operacijski sistem je manjše zlo, to niti ni katastrofa. Problem so APLIKACIJE. Če jih ni, je vsak sistem mrtev. Windows mobile je odneslo pomanjkanje aplikacij, Symbian še prej ravno tako. Android ima res ogromno aplikacij, ki jih ni mogoče tako ...prikaži več hitro "skopirati". Posledično ljudje ne bodo kupovali Huawei-a, ker ga nimajo za kaj imeti. Zagotovo bo prodaja hudo padla, če se ne dogovorijo.