Svet
9 ogledov

Gadafi ustavil upornike

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Napredovanje upornikov ustavljeno pred Sirto. Uporniki pozivajo ljudi, naj se pridružijo protigadafijevi vstaji. V Tripoliju popoldan močne eksplozije.

 

V Tripoliju so popoldan odjeknile vsaj tri močne eksplozije. Za zdaj še ni jasno, kaj jih je povzročilo.

Potem ko so uporniki v Libiji v zadnjih dneh hitro napredovali od njihove utrdbe v Bengaziju proti zahodu, so jih vladne sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija ustavile pred Sirto.

 

"Uporniki niso dobro organizirani, zato so vse njihove vojaške pridobitve šibke," je povedal tiskovni predstavnik Pentagona v Washingtonu, viceadmiral Bill Gortney, in poudaril, da očitno pridobivajo z zavezniškimi napadi.

Zavezniki in Nato ob tem vztrajajo, da cilj njihovih napadov ni podpora napredovanju uporniških sil.

Po poročanju BBC-ja je uporniški radio v vzhodni Libiji danes pozval, naj se več ljudi pridruži protigadafijevi vstaji.

V zadnjih dneh so protigadafijeve sile zavzele večje število obalnih mest in pomembnih naftnih oporišč, vključno z Ras Lanufom, Brago, Uqajlo in Bin Džavadom.

Sirta, ki jim je ni uspelo zavzeti, velja za simbolično tarčo upornikov in je Gadafijevo rojstno mesto.

O razmerah v Libiji bo danes na mednarodni konferenci v Londonu razpravljalo okoli 40 delegatov, tudi iz Afrike, Nata, ZN, Arabske in Afriške lige.

Britanski premier David Cameron je izrazil pričakovanje, da se bo koaliciji pridružilo več držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.