Svet
1597 ogledov

Evropske milijarde za Ukrajino

Ukrajina Epa
Svet EU je danes prižgal zeleno luč za prvo izplačilo.

Ukrajina bo prejela skoraj 4,2 milijarde evrov, potem ko je z današnjim dnem prižgana zelena luč za prvo izplačilo nepovratnih sredstev in posojil v okviru instrumenta EU, namenjenega za podporo okrevanju in obnovi države.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je po zaključku pisnega postopka danes sprejel odločitev, s katero je odobril prvo plačilo v višini skoraj 4,2 milijarde evrov v okviru instrumenta EU za Ukrajino. "Ta odločitev podpira makrofinančno stabilnost Ukrajine in delovanje njene javne uprave," je sporočilo madžarsko predsedstvo EU.

Svet je v sprejetem sklepu ugotovil, da je Ukrajina izpolnila potrebne pogoje in reforme, predvidene v načrtu za prejem sredstev, ki bodo izplačana iz instrumenta za Ukrajino. Te reforme zajemajo med drugim upravljanje javnih financ, upravljanje podjetij v državni lasti, energetiko in razminiranje.

Svet EU in Evropski parlament sta 6. februarja dosegla politični dogovor o vzpostavitvi posebnega finančnega instrumenta za Ukrajino, vrednega 50 milijard evrov.

Instrument, ki je začel veljati 1. marca, bo zagotovil predvidljivo finančno podporo v obliki nepovratnih sredstev in posojil za podporo okrevanju, obnovi in modernizaciji Ukrajine v obdobju 2024-2027, so še zapisali pri Svetu.

helikopter rakete Rusija Ukrajina Svet Smrtonosen ruski odgovor na zahodna darila Golob in Zelenski Slovenija Slovenija Golob in Zelenski podpisala varnostni sporazum Robert Golob Nato Slovenija Golob: Za obrambo Ukrajine bo denar prispevala tudi Slovenija

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 60
  • jezero 07:09 07.avgust 2024.

    Po Nemčiji se plazi revščina, a za Ukrajino se najdejo bogataške milijarde! Proti Rusom so izgubili že II.sv. vojno, sedaj bi se radi maščevali.

  • jezero 07:00 07.avgust 2024.

    Ubogim Ukrajincem milijarde padajo iz neba-tudi v njihove žepe.Za lastno državo jim je malo mar.

  • alojz73 22:44 06.avgust 2024.

    Naj Rusi kopirajo Amerikance,prav danes je obletnica,pa bo hiter konec vojne.