Svet
652 ogledov

Družine umrlih mornarjev v tožbo zoper Jadrolinijo, toliko denarja zahtevajo

Jadrolinija Profimedia
Po tragični avgustovski nesreči, ki je vzela tri življenja treh mornarjev, se bo zdaj odvijala bitka za odškodnino po hrvaških sodiščih. Odvetnik družin umrlih trdi, da je Jadrolinija gluha na pozive o izplačilu odškodnine.

Spomnimo: na Malem Lošinju na hrvaškem otoku Lošinj se je 11. avgusta popoldan zgodila tragična nesreča, v kateri so trije mornarji Jadrolinije izgubili življenje. Do nesreče je prišlo, ko so mornarji skušali popraviti zataknjeno rampo, a je ta padla nanje.

Jadrolinija bi morala po merilih vrhovnega sodišča in grobih neuradnih izračunih družinam poginulih mornarjev izplačati približno med 100 in 300 tisoč evri odškodnine, poroča 24sataJutarnji list pa danes piše, da sta njihove družine vložili odškodninsko tožbo in zahtevata skupno 568.100 evrov odškodnine, saj do dogovora o izplačilu odškodnin po mirni poti ni prišlo. 

Tožbo je v imenu treh družin vložil odvetnik Šime Savić pred občinskima sodiščema v Splitu in Zadru. Za Jutarnji list je povedal, da je Jadrolinija večkrat ignorirala dopise, naj družinam umrlih izplačajo nadomestila, ki jim pripadajo po zakonu. 

Družinski člani umrlega B. K. in M. T. tako zdaj zahtevajo po 228.800 evrov, medtem ko družinski člani tretjega umrlega D. Š. zahtevajo 100.800 evra odškodnine, še piše Jutarnji list.

Kot je dodal odvetnik, so družine računale na mirno rešitev spora, a ker se to ni zgodilo, so vložili tožbo. O tem bosta zdaj odločali sodišči v Splitu in Zadru.

24sata je sicer že pred časom pisal, da bi morala Jadrolinija po merilih vrhovnega sodišča in okvirnih neuradnih izračunih družinam umrlih mornarjev izplačati približno od 100 do 300 tisoč evrov odškodnine, odvisno od števila družinskih članov, njihove starosti in odnosa z umrlim.

*Fotografija je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Friderik1950 12:35 09.oktober 2024.

    Upozoil bi avtorja, da se beseda 'poginulih' malo nerodno sliši v slovenskem tekstu, ko gre za umrle ljudi. Malo več pozornosti pri prevodih ne bi škodovalo.