Svet
8213 ogledov

Bližnji vzhod na robu vojne: Iran neposredno napada Izrael

Izrael in Iran Profimedia
Kar so nakazovali številni dogodki v zadnjih 48 urah, se je udejanilo - Iran je sprožil neposredni napad na Izrael.

Iran je v soboto zvečer po poročanju BBC izstrelil brezpilotne letalnike proti Izraelu. Izraelska vojska je sporočila, da bi lahko val trajal več ur, preden doseže Izrael.

Napad so potrdili tudi v Iranu in dejali, da so poleg dronov uporabili tudi rakete.

Jerusalem Post poroča, da je v zraku več sto dronov in rakete, te pa da so izstrelili tudi iz Jemna in še "nekaterih drugih držav v regiji."

ABC News poroča, da so vodene rakete izstrelili tudi iz Iraka, ki mu načeljuje do Irana prijazna šiitska vlada.

Izraelski mediji poročajo, da bodo prvi droni dospeli nad izraelsko ozemlje sredi noči. Nad drone in rakete bo šla tamkajšnja obramba s številnimi sofisticiranimi protiorožji, od letal do protiraketne obrambe. A tudi v izraelski vojski se zavedajo, da njihovo nebo ni hermetično zaprto ... 

Na spodnjem videu z omrežja X naj bi bili iranski droni, ki nocoj vzletajo proti Izraelu.

Sod smodnika na tem, da ga raznese

Gre za naslednjo etapo napetega dogajanja v zadnjih dneh, potem ko je postalo vse bolj jasno, da se Iran pripravlja na maščevalni napad na Izrael.

1. aprila je bil namreč v napadu na stavbo iranskega konzulata v libanonski prestolnici Damask ubit zelo visoki iranski poveljnik, ki naj bi bil po prepričanju Izraela glavni usmerjevalec napadov iz Libanona in Sirije. Poleg njega je umrlo še več iranskih državljanov. Izrael ni nikoli prevzel odgovornosti za napad, a Iran ne dvomi, da stoji za njim njegov smrtni sovražnik,

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob novici, da so v zraku droni, zatrdil, da so bili obrambni sistemi države že razporejeni in da so izraelske oborožene sile pripravljene. "Kdor nas bo udaril, ga bomo udarili nazaj. Zaščitili se bomo pred vsako grožnjo in to bomo storili mirno in odločno," je dejal. Z izraelsko vojsko pri obrambnih ukrepih sodeluje tudi ameriška vojska, so potrdili v Washingtonu.

Že pred tem nizom dogodkov so v Izraelu sprejeli stroge varnostne ukrepe in odpovedali vse izlete. Zdaj so zaprli še šole, zaprt je tudi izraelski zračni prostor.

Iran je sicer vodil tiho vojno proti Izraelu že dlje časa, a zelo posredno, predvsem s podporo šiitskih odporniških gibanj, kot je libanonski Hezbolah. Tako neposrednega napada s svojega ozemlja na izraelsko državo pa še ni sprožil. 

Izrael in Iran | Avtor: Profimedia Profimedia

Iran zajel ladjo, Bidnu pokvaril vikend načrte

Da se bo vroče sobotno dogajanje kmalu prelilo prek roba, je nakazovalo več dogodkov. Iran je tako v helikopterskem desantu pred obalo Združenih arabskih emiratov v bližini Hormuške ožine zajel kontejnersko ladjo (zgoraj fotografija, ki jo je posnela posadka). Ladja je plula pod britansko zastavo. Iran trdi, da je ladja povezana z Izraelom, kar njena lastnica, italijansko-švicarska družba MSC zanika.

Po tem dogodku je oddih ob koncu tedna v zvezni državi Delaware nemudoma prekinil ameriški predsednik Joe Biden in se vrnil v Belo hišo, kjer se je takoj sestal z obrambnimi svetovalci. Biden je že v petek opozoril, da se Iran pripravlja na napad na Izrael ter Teheran in njegove voditelje zelo ostro posvaril, naj si ne drznejo prestopiti te meje.

Izrael in Iran | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem je Biden izrazil trdno podporo ZDA Izraelu, čeprav je imel s tamkajšnjim premierjem Netanjahujem v zadnjem času zelo hladne odnose zaradi izraelskega postopanja v Gazi, ki je terjalo številne civilne žrtve, tudi ameriških državljanov na človekoljubni misiji. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Friderik1950 07:42 14.april 2024.

    To sem že razlagal pred dvema mesecema. V naslednjem koraku bo Izrael odrezal Jeruzalem od arabskega sveta in s tem preprečil pogoje za palestinsko glavno mesto, v naslednjem koraku pa si bo povečal ozemlje proti severuvzhodu in odrezal nekaj Jordanije ...prikaži veče in Sirije, kjer bo naredil plantaže oranž 'jafa gold'. Tako vsaj napovedujem in se do sedaj še nisem bistveno zmotil.

  • Željko 07:35 14.april 2024.

    Dragi prijatelji Američani če boste zakuhali vojno se pripravite da vas bomo tudi v Evropi obesili na drevesa. Svinje ameriške

  • Idioti 07:24 14.april 2024.

    PUŠIONA v UA , pušiona z Iranom , pripravlja se še pušiona s Tajvanom . Končno je USA u Q !