Svet
15 ogledov

Bližajoča se nevihta ustavila popravilo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Mehiškemu zalivu se približuje tropska nevihta, ki bo ustavila popravilo na poškodovani naftni ploščadi, iz katere je več tednov iztekala nafta.

Zasidrane ladje, iz katerih strokovnjaki poskušajo popraviti poškodovane vrtine na dnu Mehiškega zaliva, bodo tako morale počakati štiri dni.

"Nismo prepričani, kako močno se bo razvila nevihta, ampak možnost, da udari z največjo močjo, ostaja," je dejal upokojeni vodja tamkajšnje obalne straže Thad Allen.

Ob tem je dejal: "Po vsej verjetnosti bodo strokovnjaki po tem, ko bo nevarnost nevihte mimo, potrebovali še 96 ur za dokončno popravilo vrtine."

Spomnimo, da se je vrtina poškodovala 20. aprila letos, ko je na ploščadi prišlo do eksplozije, v kateri je umrlo 11 ljudi. Po več poskusih so vrtino uspeli zakrpati 15. julija, ko so nanjo položili zaščitno kupolo in jo zalili s cementom.

Medtem se je v morje na dan izlilo 53 tisoč sodčkov nafte. To pa je na obalah Mehiškega zaliva povzročilo pravo ekološko katastrofo. Številni predeli obale so tako zaliti z nafto, pri tem pa je poginilo več vrst ptic in drugih vodnih živali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.