Svet
34 ogledov

Blinken pozval Netanjahuja k pogovorom o premirju

Antony Blinken Benjamin Netanjahu Profimedia
Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v Izraelu pozval premierja Benjamina Netanjahuja, naj nedavni uboj vodje gibanja Hamas Jahje Sinvarja izkoristi za pogovore o premirju v Gazi.

"Državni sekretar je poudaril, da bi moral Izrael izkoristiti svojo uspešno akcijo, s katero je pravično opravil z Jahjo Sinvarjem, in zagotoviti izpustitev vseh talcev ter končati konflikt v Gazi na način, ki bo zagotovil trajno varnost tako za Izraelce kot Palestince," je po pogovorih Antonyja Blinkna z Benjaminom Netanjahujem sporočil ameriški State Department.

Blinken je poudaril tudi, da "mora Izrael sprejeti dodatne ukrepe za ohranitev in povečanje dotoka humanitarne pomoči v Gazo ter zagotoviti, da pomoč doseže civiliste po vsej Gazi," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP še sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Netanjahu je medtem v pogovorih poudaril, da bi "odstranitev vodje Hamasa Jahje Sinvarja lahko pozitivno vplivala na vrnitev talcev", so po srečanju sporočili iz urada izraelskega premierja. Dodali so, da sta z Blinknom govorila tudi o vprašanju upravljanja Gaze po vojni.

Izraelski premier in ameriški državni sekretar sta po navedbah Netanjahujevega urada govorila tudi o "grožnjah s strani Irana in morebitnem skupnem odzivu nanje", pri čemer se je Netanjahu zahvalil Blinknu za "podporo ZDA v boju proti iranski osi zla".

Prizadevanja za diplomatsko rešitev konflikta v Libanonu

Blinken je danes z obiskom v Izraelu začel turnejo po Bližnjem vzhodu, ki bo predvidoma trajala do petka. Državni sekretar ZDA bo v sredo odpotoval v Jordanijo, kjer bo med drugim osrednja tema dobava humanitarne pomoči v Gazo. V okviru turneje naj bi si prizadeval tudi za diplomatsko rešitev konflikta v Libanonu.

To je za Blinkna sicer že 11. potovanje na Bližnji vzhod, odkar je pred nekaj več kot letom dni izbruhnila vojna v Gazi, in prvo, odkar se je konec prejšnjega meseca v Libanonu zaostril konflikt med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 19:19 22.oktober 2024.

    Uuu sedaj pa bo nekaj !