Svet
2409 ogledov

Izdana mednarodna tiralica za Benjaminom Netanjahujem

Benjamin Netanjahu Profimedia Benjamin Netanjahu.
Eno najbolj prepoznavnih svetovnih sodišč je izdalo tiralico za izraelskim premierjem.

Vrhovni tožilec na Mednarodnem kazenskem sodišču - Karim Khan je izdal nalog za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in vodjo Hamasa v Gazi - Yahya Sinwarja. Oba obtožujejo vojnih zločinov, poroča BBC.

Khan je povedal, da tako Netanjahu kot Sinwar nosita kazensko odgovornost za vojne zločine in zločine proti človeštvu, in to za obdobje najmanj od 7. oktobra 2023 dalje.

Ob tem je Khan opozoril, da je Izrael večkrat samovoljno omejil dobavo humanitarne pomoči v Gazo, med obleganjem enklave pa je tudi večkrat omejil oskrbo s pitno vodo in električno energijo.

"Moj urad trdi, da so bila dejanja storjena kot del načrta za uporabo lakote kot načina vojskovanja in rabe drugih nasilnih dejanj proti civilnemu prebivalstvu Gaze kot sredstva za odpravo Hamasa, zagotovitev vrnitve talcev, ki jih je Hamas zajel, in kolektivno kaznovanje civilnega prebivalstva Gaze, ki so ga dojemali kot grožnjo Izraelu," je dodal Khan.

Trije voditelji Hamasa pa bi lahko bili po njegovem mnenju odgovorni za iztrebljanje, ubijanje, zajetje talcev ter mučenje in izvajanje spolnega nasilja. Opozoril je, da obstajajo sumi, da so bili zajeti talci zadrževani v nečloveških razmerah, nekateri od njih pa tudi podvrženi spolnemu nasilju, vključno s posilstvom.

Mednarodno kazensko sodišče že tri leta preiskuje postopanje izraelskih oblasti na zasedenih ozemljih, v zadnjih mesecih pa je preiskovalo tudi postopanje gibanja Hamas.

Ob obetu tiralice je Netanjahu pred dnevi dejal, da je uvrstitev njega in drugih izraelskih funkcionarjev na seznam iskanih "nezaslišanost zgodovinskih razsežnosti."

Gaza | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • jezero 08:56 23.maj 2024.

    Po logiki bi morali izdati tiralico tudi za Bidena!

  • leonardo 07:09 23.maj 2024.

    Nič od tega, kot sem razmišljal. Svet je podkupljiv in zverinski. Vsi po vrsti. Sicer pa nič čudnega. Ali lahko mladi ljudje gledajo po TV in berejo kaj drugega kot o pobijanju?

  • Enzgg4 23:05 20.maj 2024.

    Gnida gre lahko samo še k Amerom in v par drugih držav. Rusijo, recimo. Ne more več v nobeno državo EU, ker so vse podpisnice statuta ICC.

Sorodne novice