Svet
4974 ogledov

Barcelona: Brutalno obračunavanje policistov, pretepajo tudi ženske

1/4
Epa
Policija brutalno nad protestnike.

V Barceloni je bilo v petek na protestih proti visokih zapornim kaznim za nekdanje katalonske voditelje ranjenih 182 ljudi, ki so jim morali nuditi zdravniško pomoč, so danes sporočile tamkajšnje zdravstvene službe. Policija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP aretirala 83 protestnikov.

Špansko vrhovno sodišče je devetim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 dosodilo med devet in 13 let zapora. Obsojeni so vstajništva in zlorabe javnih sredstev.
 

Med ranjenimi in prijetimi so tudi novinarji. V javnost prihaja vse več brutalnih obračunov policistov s protestniki. Pretepajo tudi ženske. 

Na ulicah katalonske prestolnice se je po podatkih lokalne policije zbralo več kot pol milijona ljudi. Znova so izbruhnili spopadi med protestniki, ki so zažigali smetnjake in pohištvo, ter policisti.

Samo v Barceloni je bilo v protestih ranjenih 152 ljudi, številni so bili ranjeni tudi v Gironi in Tarragoni, poroča AFP.

Reševalci so že pred tem poročali, da je bilo od ponedeljka, ko so se v Kataloniji začeli protesti, v spopadih s policisti ranjenih že približno 500 ljudi.

Špansko notranje ministrstvo je sporočilo, da so v nočnem nasilju aretirali 83 ljudi, že pred tem pa so jih aretirali 128.

V središču Barcelone so se radikalni aktivisti za neodvisnost Katalonije v petek zvečer spopadli z varnostnimi silami, metali so kamenje ali kovinske predmete, policisti pa so se odzvali z gumijastimi naboji in solzivcem.

V Kataloniji je v petek sicer potekala splošna stavka, zaradi katere so bili moteni cestni, železniški in letalski promet. Tudi davi je bila po poročanju AFP zaradi protestov zaprta avtocesta v smeri proti Franciji.

Komentarjev 5
  • elat 10:30 21.oktober 2019.

    Sramota za EU, ki namesto demokracije in vladavine prava, kot to sama deklarira, dejansko uresničuje le ekonomske koristi kapitala in politične interese izključno velikih, ki po svoji presoji in potrebah podeljujejo dovoljenja malim. SLO je prav na dnu te hierarhije, ...prikaži več pa ne samo zaradi svoje majhnosti, tudi zaradi splošne nesposobnosti in v primeru Katalonije pritlehne oportunistične drže naše zunanje politike; res bedno, da noče prepoznati podobnosti z lastno situacijo pred 30 leti.

  • Avatar Leon
    Leon 08:26 20.oktober 2019.

    Policije vseh držav delujejo v interesu oblasti ,tudi v imenu demokracije ! Policija nadzira ljudstvo in ne varuje .

  • marjeta698 19:39 19.oktober 2019.

    MARIBOR SI TO ŽE IZKUSIL IN ŠE SI BO NIČ BAT