Svet
1553 ogledov

Avstrija spet brez kanclerja

Avstrija epidemija Epa
Odstop po slabih dveh mesecih.

Po umiku bivšega avstrijskega kanclerja in prvaka ljudske stranke Sebastiana Kurza iz politike je njegov naslednik na kanclerskem položaju Alexander Schallenberg danes popoldne sporočil, da se umika z vodstva avstrijske vlade. Po poročanju avstrijskih medijev je velika verjetnost, da bo vodenje avstrijske vlade že jutri prevzel Karl Nehammer.

Nehammer, ki tako kot oba dosedanja avstrijska kanclerja prihaja iz ljudske stranke (ÖVP), je bil doslej notranji minister. Zdaj naj bi postal novi vodja stranke in s tem tudi kancler. Predsedstvo ÖVP bo o novemu predsedniku stranke odločalo jutri, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Ni moj namen in tudi ni bil nikoli moj cilj, da bi prevzel vodenje ljudske stranke. Trdno sem prepričan, da morata biti oba položaja - premierski in predsednik stranke - v po glasovih najmočnejši avstrijski stranki čim prej združena v eni osebi," je svojo odločitev o odstopu utemeljil Schallenberg. Pri tem ni pojasnil, ali želi ponovno prevzeti vodenje zunanjega ministrstva.

Kurz iz politike

35-letni Kurz, ki je pred kratkim postal prvič oče, je danes sporočil, da se po desetih letih umika iz politike in da bo sedaj čas namenil družini. Po odstopu s čela vlade se je Kurz vrnil v poslanske klopi, kjer je prevzel vodenje poslanske skupine ÖVP. Zdaj se je umaknil tudi s teh položajev.

V okviru škandala protikorupcijsko tožilstvo Kurza preiskuje zaradi podkupovanja, poneverb in krivega pričanja. Gre predvsem za njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem.

Janša in Kurz v Alpah "Kliknilo mu je!" Slovenija Janšev prijatelj Sebastian Kurz se umika iz politike

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • bobubob 14:01 03.december 2021.

    Morda bo pred uveljavitvijo obveznega okuževanja (oz. 'cepljenja' po novem) moral oditi še kakšen...

  • h4ck3r 07:50 03.december 2021.

    Lepo si je s to potezo pridobil glasove za v prihodnje. :-) Naj zdaj kakšna bolj levo sredinska vlada nastopi naslednji mandat ali dv, zaj... in začne nižat standard Avstrijcem in bo hitro prišel nazaj :-D

  • Avatar _lolekbolek
    _lolekbolek 07:17 03.december 2021.

    Mogoče je to začetek konca, bomo videli :)