Svet
7 ogledov

Arabska liga poziva k predaji oblasti

Protesti v Siriji Reuters
Sirija je zavrnila pobudo Arabske lige, ki poziva sirskega predsednika Bašarja al Asada, naj preda oblast in omogoči oblikovanje vlade narodne enotnosti. Pobudo je označila za očitno vmešavanje.

Arabska liga je v nedeljo pozvala oblasti v Siriji k spremembam. Zunanji ministri organizacije so se na srečanju v Kairu med drugim sporazumeli o mirovnem načrtu za Sirijo, s katerim bi ustavili več mesecev trajajoče prelivanje krvi v tej državi.

Ob tem so predsednika Bašarja al Asada pozvali, naj odstopi in oblast preda podpredsedniku Faruku al Šari ter omogoči predčasne volitve in oblikovanje vlade narodne enotnosti. Ta naj bi bila oblikovana v dveh mesecih, v njej pa naj bi sodelovala tudi opozicija. Arabska liga je za uresničitev svojega načrta za pomoč prosila tudi Združene narode.

Sirske oblasti so medtem Arabsko ligo pozvale, naj "prevzame svojo odgovornost, da bi končali financiranje in oboroževanje teroristov", je še poročala televizija. Damask namreč za nasilje v državi obtožuje tuje sile in "teroriste", ki poskušajo destabilizirati državo.

Zunanji ministri Arabske lige so se sicer na srečanju v Kairu odločili podaljšati mandat opazovalcem v Siriji za mesec dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.