Svet
22 ogledov

Abdeslam si želi izročitve Franciji

Salah Abdeslam aretacija Reševalni pas/Twitter
V Belgiji zajeti glavni osumljenec za teroristične napade v Parizu novembra lani si želi čimprejšnje izročitve Franciji. To je danes najavil njegov odvetnik, ki je zatrdil še, da Abdeslam ni poznal načrtov za torkove napade v Bruslju.

Odvetnik do nedavnega najbolj iskanega človeka v Evropi, terorista Salaha Abdeslama, Sven Mary bo preiskovalnega sodnika prosil, da naj njegovi izročitvi ne nasprotuje. Proti 26-letnemu teroristu je po aretaciji prejšnji petek, ko je bil osumljenec ranjen s strelnim orožjem, belgijsko tožilstvo vložilo obtožnico zaradi sodelovanja v pariških terorističnih napadih. Obtožujejo ga "terorističnega umora" in sodelovanja v aktivnostih teroristične skupine.

Abdeslam je priznal, da je bil 13. novembra lani v Parizu. To je bil večer, ko je v usklajenih bombnih in strelskih napadih na restavracije, bare, stadion Stade de France in koncertno dvorano Bataclan umrlo 130 ljudi. Na prvem zaslišanju je prav tako dejal, da se je v Parizu nameraval razstreliti pri stadionu Stade de France, a si je premislil.

Mary je sicer po aretaciji najprej dejal, da se bo Abdeslam upiral izročitvi Franciji, a si je sedaj očitno premislil. Abdeslamov odvetnik je na vprašanje, ali je njegova stranka kaj vedela o načrtih na torkove teroristične napade na letališču in postaji podzemne železnice v Bruslju, ki so terjali 31 življenj, odgovoril, da ne.

Abdeslam naj bi danes v Bruslju stopil pred sodnika, vendar je zahteval več časa za preučitev dokumentacije.

Komentarjev 4
  • nergač 20:28 25.marec 2016.

    Moraš brati FAZ ali Guardian, če hočeš analize....tile naši ti naredijo članek mimogrede, že iz tega, da je ena odvrgla nedrček, ti pa bi rad da ti ti isti razlagajo pravo...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:05 24.marec 2016.

    Vse drugo napišete samo bistva ne. Zakaj si želi izročitve Franciji? Kako se zakoni razlikujejo. Kateri zakoni so relevantni?

  • Avatar Leon
    Leon 16:30 24.marec 2016.

    Abdeslam si želi izročitve Franciji............logično ,če sledimo teroristu Breiviku ,kako se norčuje iz EU sodstva in zakonodaje ! Terorizem v svetu lahko rešijo samo s pomočjo služb Mossada !