Svet
59385 ogledov

11-letnik zmrznil, našla ga je mama

Cristian, Teksas GoFundMe
Mama tragično preminulega dečka se je odločila za tožbo.

Do tragičnega primera je prišlo v Teksasu; 11-letni deček je zmrznil v svoji sobi, ki jo je delil z bratom. Tiste noči je zmanjkalo elektrike, v montažni hiši njegove družine se je temperatura spustila močno pod ničlo, kar je bilo za dečka usodno. 

Zimsko vreme, ki je v začetku prejšnjega tedna zajelo osrednji del ZDA od meje s Kanado do Mehiškega zaliva, je prizadelo številne zvezne države, najbolj pa Teksas. Brez električne energije je ostalo štiri milijone ljudi.  

Nesrečnega dečka je mama Marija Pineda našla mrtvega v sobi zjutraj 16. februarja. Kot danes poročajo ameriški mediji, se je odločila za tožbo zoper energijske družbe. Prepričana je, da sta družbi Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) in Entergy Corp odgovorni za smrti njenega sina zaradi malomarnosti. Tožbo je vložila pred dnevi, med drugim pa izpostavila tudi, da se niso pripravili na posebne zimske razmere, kar so oblasti energetskim družbam naložile po ledenem valu leta 2011. 

V tožbi je med drugim navedeno, da je 11-letni Cristian zmrznil, "ker dobava električne energije ni bila prioriteta energetskim družbam, ki jih vodi izključno želja po profitu".  Ameriški mediji pri tem izpostavljajo, da se leta ni vlagalo v dotrajano infrastrukturo, ki je spričo izrednim vremenskim razmerah odpovedala zaradi preobremenjenosti. ERCOT, ki je skoraj 90-odstotni dobavitelj elektrike v Teksasu, po vloženi tožbi ni bil dosegljiv za komentar. 

Odvetnik dečkove mame Marije Pinede, zastopa sedem družin, ki so v zadnjem polarnem valu izgubili člane svojih družin. napoveduje dodatne tožbe zoper elektrodistributerje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • rd2dmk2 20:43 23.februar 2021.

    večina ljudi je že pozabila na žledolom v sloveniji, ko je bilo kar nekaj območij brez elektrike skoraj 14 dni. in danes ? vsi na TČ, pasivne hiše, da ne rečem še kaj, ogrevanje preko IR panelov ali ventilaciskega sistema, ...prikaži več, da bi pa kdo doma imel vsaj zibro kamin ( ne rabi dimnika in dela na čisti petrolej ), ja kje pa..kaj vam pomaga fotovoltaika na strehi, če pa dela na omrežje. in kdo od teh novodobnikov ima recimo omrežje prirejeno na 12Vv ali ločeno zasilno omrežeje za agregatno napajanje.

  • Pepe007 19:38 23.februar 2021.

    Če elektroke zmanjka za eno noč in otrok zmrzne, je še marsikaj narobe kot samo oskrba z elektriko.