Šport > Zimski športi
47449 ogledov

Ulaga s prstom pokazal na krivce: "Včasih se mi že kar obrača!"

peter prevc domen prevc planica Brata Prevc sta zaradi slabe forme predčasno zapustila novoletno turnejo.
Nekdanji slovenski skakalni šampion meni, da bo potrebno Goranu Janusu čim prej vrniti položaj glavnega trenerja skakalne reprezentance, če bomo želeli orle vrniti na pota stare slave.

Slovenski smučarski skakalci imajo za seboj klavrno novoletno turnejo, katere končni izkupiček je najslabši ekipni rezultat v zadnjem desetletju. Edinemu razmeroma vročemu orlu Timiju Zajcu jo je na zadnji tekmi v Bischofshofnu zagodla zadrga na levem rokavu, kar je imelo za posledico slab skok in razblinjene sanje o vrhunski uvrstitvi. Aktualni državni prvak je turnejo končal na 20. mestu, osem mest nižje je tekmovanje sklenil Anže Semenič. Ostali orli niso dosegli vidnejših uvrstitev.

O razlogih za trenutno stanje v slovenski reprezentanci je za naš medij spregovoril nekdanji skakalni as Primož Ulaga, zmagovalec devetih tekem za svetovni pokal in tretji najuspešnejši slovenski skakalec po Petru Prevcu in Primožu Peterki. Ulaga je eno izmed devetih zmag dosegel prav na novoletni turneji, v sezoni 1986/1987 je pokoril vso konkurenco v Innsbrucku.

primož ulaga | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"V smučarskih skokih je uspeh odvisen od priprav in pravilne kombinacije dejavnikov. Skakalci med pripravami v poletnem obdobju nalagajo program, ki pozimi prinaša ali pa ne prinaša rezultatov. V skokih je tako, da veliko dela še ne pomeni veliko uspehov. Pri tem športu se prepletajo velike hitrosti in zelo kratek časovni interval, v katerem moraš biti uspešen. Prisotna je hitrost, a vseeno gre za stotinke sekunde. Če v tiste pol sekunde delaš prave gibe, se vse potencira, če ne, se vse podre. Potem odpove glava in problemi se kopičijo," je o razlogih za neuspeh spregovoril Ulaga in dodal: "Pomembno je zaupanje ter pogovor med trenerjem in tekmovalcem. Treba je izbrati prava orodja, da tekmovalec pride v sezono lačen, sproščen in nadrilan. Brez tega ne bo šlo. Kako to doseči, to pa je velika umetnost. Kdor bo to znal, bo zmagovalec."

Slovensko čast je na turneji reševal 18-letni Zajc, ki trenutno (še) ni zrel za napad na svetovni vrh, to pa ne pomeni, da ne bi mogel že letos poseči po kakšni zmagi. "Na Timija nisem preveč računal oziroma nisem pričakoval, da bo reševal slovensko čast. Skače dobro in verjetno bo tako skakal še naprej. Trenutno pa to še ni tekmovalec, ki bi bil lahko že letos konkurenčen najboljšim. Blizu pa je. Kakšno tekmo lahko naredi. To se je že pokazalo. Zna skočiti. V prvi deseterici mu je mesto. Vendar če pogledamo, kaj se je dogajalo v zadnjih letih, so za slovensko javnost deseta mesta premalo. Od Timija ne moremo pričakovati zmag, vendar lahko zmaga. Eden redkih v naši ekipi, ki skače iz nog. Drugi so daleč zadaj. To je mučenje."

"Kobayashi z drugega sveta? Kje pa!"

Veliki junak novoletne turneje je postal komaj 22-letni Ryoyu Kobayashi, ki je kot tretji skakalec v zgodovini dobil tekme na vseh štirih skakalnicah. Njegov uspeh je skupek različnih dejavnikov, vprašanje pa je, če bo v prihodnosti znal zadržati zmagovalno formulo. "Pridejo mladi tekmovalci, ki so lačni in jim steče, kot je na primer Kobayashi. Še sam ne ve, za kaj gre, ampak je uspešen. Obvlada. Tehniko ima perfektno. Vprašanje, če bi imel takšno tehniko naslednjih pet let. Nekaj se mu bo podrlo, spremenil bo kondicijsko pripravo, razvil drugačno muskulaturo, spremenil počep. Takšne stvari se zgodijo nezavedno. In preprosto ne moreš več narediti istega giba kot prej. Morda si bo čez pet let dejal, 'kako sem lahko takrat z lahkoto skočil, danes pa ne morem več'," pravi Ulaga in na tem mestu povleče vzporednico z najboljšim slovenskim skakalcem: "Danes tako nase gleda Peter Prevc in si reče 'poglej, kako sem takrat naredil'. Če bi zdaj naredil enako, bi tudi danes zmagal. Da ne bo kdo mislil, da so šli skoki kam naprej, da je Kobayashi z drugega sveta. Kje pa!"

ryoyu kobayashi | Avtor: Epa Epa

Instant rešitve ne obstajajo

Ključnega pomena za uspeh je program dela, ki je v domeni strokovnega tima. "Sezona se aprila začne na novo. Lahko ti gre v prejšnji sezoni vse kot po maslu in si zadovoljen, potem je premor. Začneš novo sezono in verjameš, da vse delaš isto. Trener lahko nekaj spremeni, tudi tekmovalec se spremeni. Potem se vključijo razni svetovalci, ki bi dodajali vaje za tisto ali ono mišico, potem bi trenirali hitrostno eksplozivnost in ne vem kaj še, tekmovalec pa nazaduje," pravi Ulaga in v isti sapi zelo jasno oriše pomanjkljivost, ki Prevcu preprečuje doseganje vrhunskih rezultatov.

peter prevc | Avtor: Profimedia Profimedia
"Vse manjka. Ničesar ni. Skoka ne naredi iz nog. Če bi prvi gib naredil iz nog, bi ga prav tako odneslo. Toda zakaj tega ne naredi? Tega pa ne znam odgovoriti. Drugače je pa stvar popolnoma jasna. V zadnjih mesecih se je v njegovo telo nalagal drugačen program. Tega se ne da spremeniti čez noč. Potrebnih bo vsaj šest mesecev, da se bo spet poznalo," pojasnuje 56-letnik, ki ne govori na pamet.

"Vem, ker sem to doživel iz prve roke. Če sem narobe naložil, ni šlo. Cela sezona je šla v nič. Malo več smo delali na utežeh, fizično sem se počutil bolje kot kadarkoli, fizični testi so bili nenormalno dobri, na skakalnici sem bil pa zadnji. Preprosto nisem mogel. Bil sem močan, izgubil pa sem hitrost. Potem sem se začel mučiti. Ko se začneš mučiti, je konec," dodaja.

"Janus je edini, ki lahko naredi rezultat"

Na vprašanje, kolikšno odgovornost gre za nastalo situacijo pripisati aktualnemu trenerju, Ulaga izstreli kot iz topa: "Vso. Trenerji postavijo program. Nihče drug. Seveda imajo tudi pomočnike. To je postala že takšna filozofija, da se mi včasih kar obrača. Eden ima samo kondicijo, drugi ima samo levo nogo, tretji samo desni gleženj. To je treba vse plačati. Če imajo denar, pa naj se grejo tako. Na koncu pa pride nek Kobayashi, ki ni povsem prepričan, za kaj se gre, pa jih premaga za 50 točk v dveh tekmah."

V javnosti se že krepijo pozivi k vrnitvi najuspešnejšega slovenskega trenerja Gorana Janusa, ki ga je po koncu lanske sezone zamenjal Gorazd Bertoncelj. Vrnitev nekdanjega trenerja je ključna za uspešno prihodnost slovenskih skokov, je prepričan Ulaga, saj gre za strokovnjaka brez konkurence.

Goran Janus | Avtor: Profimedia Profimedia

"Janusa morajo čim prej postaviti nazaj, vendar ne v naslednjih dveh letih. Vemo, zakaj je odšel. Kritična sta bila Prevc in Kranjec. Ne gre na silo, če so fantje proti njemu. Ampak Janus je edini, ki lahko v slovenskih skokih naredi rezultat. On je car, ker ima 'jajca'. Drugače ne morem reči. On pravi 'tako je in nimate kaj pametovati, zato sem jaz tukaj in tako bo'. On pove: 'fantje, zmagali bomo, pričakujem, da bomo osvojili pokal narodov. To je naš cilj. Nismo tukaj zato, da smo sedmi'. On je to javno povedal. Morda mu ni uspelo, vendar je rekel naglas. Naši so zmagovali ekipne tekme. Danes je uspeh, če smo med najboljših pet. Želimo si, da bi bili v top tri. 'Kaj med tri, kaj pa so Avstrijci ali Nemci, so kaj boljši?' bi rekel Janus. To potrebujemo. Vsi bi filozofirali in iskali sto razlogov, da ni rezultata. Na koncu bodo že rekli, da Planica ni prav narejena."

V strokovnost Bertonclja in njegovih kolegov ne dvomi, a neizpodbitno dejstvo je, da se ta ne odraža v rezultatih. "Znanstveno dokazljivo dobre metode, vendar ne delujejo. Temu smo bili že priča. Na primer z Matjažem Zupanom. Veliko je bilo dobrih zgodb, a delovala je samo Janusova. V sedmih letih je naredil to, česar ne bo ponovil nihče v naslednjih 50 letih."

"Nesmiselno!"

Ljubo Jasnič | Avtor: Profimedia Profimedia
Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je bil po koncu novoletne turneje jasen: če ne bo rezultatov, so Bertonclju šteti dnevi. "Nesmiselno. To ne bo ničesar rešilo," meni Ulaga in dodaja: "To ni v glavah, to je zgodba, ki je naložena. Mozaik se je sestavil poleti. Lahko da bi bilo kaj bolje, ampak dvomim, da bi se obrnilo. Ekipno zagotovo ne. Posameznik morda, ekipa pa ne."

Prepričan je, da se je Prevc sposoben vrniti na vrh, obenem pa dvomi, da bi Kobayashi lahko ogrozil njegove rekorde, četudi je po tretjini sezone točkovno celo uspešnejši od orla. "Pri Petru ne vidim, zakaj ne. Ima vse, kar potrebuje. Vse ima v sebi. Ne vem, ali zdaj kaj bolj filozofira ali koliko je nanj vplival nov način življenja. Če se fizično vrne na nekdanji nivo in to poveže s tehniko, ki jo je znal, je vse dosegljivo," je prepričan Ulaga, o nepremagljivem Japoncu pa pravi: "Veliko bo moral še zmagovati. Marsikaj bo moral še pokazati. Po prvih desetih tekmah ima verjetno več točk od Prevca. Nima pa niti 1000 točk, mora priti čez 2000." 

2303 točke, smo ga podučili. "Uf, dolga pot je pred njim," je zaključil nekdanji šampion.

Komentarjev 13
  • Buča Pepa 07:26 16.januar 2019.

    Na zvezi jokajo, da ni denarja za panogo, potem pa gre Pogorelčnik na tekmo, pa samo za hotel zapravi 1500 EUR. Pa kaj sploh dela tam?

  • marsal 20:12 13.januar 2019.

    Pevcu noben več trener ne more pomagati , ker kot je razložil Ulaga , je problem v njegovi podzavesti, oziroma glavi. Nekaj časa se bo še pasel ob jaslih , potem pa bo .....

  • jakec42 08:38 13.januar 2019.

    Preveč je kvazi strokovnjakov v smučarski zvezi in se vtikujejo povsod kjer ni treba ,polovico jih je trba odstranit,ker so samo za zgago in vlečejo denar iz zveze.

Sorodne novice