Šport > Zimski športi
22378 ogledov

To bi bila zgodovinska odločitev za smučarske skoke

V Vikersundu je vse pripravljeno, da presežejo rekord Planice. (Foto: vikersund. Žurnal24 main
Naslednja sezona svetovnega pokala, v kateri bo Nika Križnar branila veliki kristalni globus, bi lahko postregla z veliko novostjo.

Vodilni predstavniki Mednarodne smučarske zveze (Fis) bodo konec tedna razpravljali o možnosti uvedbe smučarskih poletov za dekleta. Ideja, da bi se dekleta pomerila na letalnici, zori že skoraj dve desetletji, zdaj pa se na tem področju dogajajo resni premiki.

Ugodnega razpleta se nadeja tudi trikratna zmagovalka svetovnega pokala Maren Lundby, ki velja za eno največjih bork za enakopravnost med spoloma v športu.

lundy | Avtor: Epa Epa
Norvežanke od velike želje po poletih ni odvrnila niti huda nesreča rojaka Daniela Andreja Tande v finalu svetovnega pokala v Planici.

"Danielov padec je bil eden najhujših prizorov, kar sem jih videla življenju. Ob tem sem se še bolj zamislila nad nevarnostjo tega športa, vendar težko rečem, da me je to odvrnilo od poletov," je povedala 26-letnica, ki je lansko sezono končala na osmem mestu skupne razvrstitve.

Življenjske sanje bi se ji lahko izpolnile že v prihajajoči sezoni, a le če bo pristojni komite Mednarodne smučarske zveze (Fis) pognal kolesje sprememb.

"V soboto imamo sestanek. Če bo predlog sprejet, potem bo iniciativa postala predmet razprave na naslednjem srečanju čez mesec dni," je povedal norveški predstavnik v skupini odločevalcev Bertil Palsrud. "Težko je oceniti, kakšne so možnost za uspeh. Norveška se v razvoju smučarskih skokov razlikuje od drugih držav. Nedvomno se ženski smučarski skoki morajo razvijati, vendar je treba določiti ustrezen potek dogodkov," je dodal.

Aktualna rekorderka v smučarskih poletih je Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, ki je leta 2003 na Kulmu v Bad Mitterndorfu pristala pri 200 metrih.

Daniela Iraschko-Stolz | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.