Šport > Zimski športi
18163 ogledov

Svetovni prvak zbolel za izredno redko boleznijo

daniel andre tande Epa Tande je aktualni svetovni prvak v smučarskih poletih.
Eden najboljši smučarskih skakalcev na svetu preživlja težke trenutke.

Norveški smučarski as in nosilec zlate olimpijske kolajne z ekipne tekme na OI v južnokorejskem Pyeongchangu Daniel Andre Tande je zbolel za redko boleznijo.

24-letnega Norvežana so že hospitalizirali, saj so zdravniki pri njem odkrili zelo redek Stevens-Johnsonov sindrom.

Gre za izredno redko motnjo, ki jo običajno povzroči preobčutljivost na določeno zdravilo, lahko pa je vzrok tudi okužba.

"Možnost, da bi dobil Stevens-Johnsonov sindrom, je manjša kot glavni dobitek na loteriji. Takšno srečo imam," je cinično komentiral aktualni svetovni prvak v smučarskih poletih in dodal: "Imunski sistem napada lastne celice. Prizadete so sluznice, oči in nos. Moja usta so bila velika rana, zato nisem mogel jesti."

daniel andre tande | Avtor: Epa Epa

"Če ne bi prišlo do reakcije v grlu, ne bi tako hitro obiskal zdravnika. Če bi se razjede razširile po koži, bi bilo precej huje. Izvedel sem, da če razjede pokrivajo 10 odstotkov telesa, je smrtnost 30-odstotnna," je pojasnil 24-letnik.

Tande se glede na vse okoliščine počuti razmeroma dobro. Izgubil je nekaj telesne mase in trenutno ne more trenirati.

Stevens-Johnsonov sindrom je oblika toksične epidermalne nekrolize, ki je lahko smrtna. Pri bolniku pride do luščenja pokožnice od usnjice ter vrhnjice sluznic, sledi vdor mikroorganizmov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice