Šport > Zimski športi
1375 ogledov

Štuhčeva začela zelo hitro, nato previdno

Ilka Štuhec Profimedia
Slovenska šampionka se na prvi tekmi sezone ni uspela prebiti v prvo petnajsterico.

Aktualna svtovna prvakinja v smuku, osvojila je dve zlati kolajni na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, je sezono odprla s smukom v Lake Louisu. Na roko ji ob vrnitvi po poškodbi ni šlo sneženje med tekmo, nekatere dele proge je po mnenju strokovnjakov odsmučala nekoliko previdneje.

Tekmo v Kanadi so namreč spremljale težke vremenske razmere. Zaradi novega snega in neutrjene snežne površine so smučarke tekmovale na skrajšani progi z rezervnega starta. Začetek tekme so tako zaradi sneženja in odstranjevanja snega s proge zamaknili za eno uro.

V zgornjem delu proge je Štuhčeva sicer zabeležila hitrejši čas od takrat vodilne Stephanie Vernier, nato pa je v nadaljevanju izgubljala čas proti tekmicam, ciljno črto pa je s številko 13 prečkala s takrat desetim časom. S številko 15 je kasneje vodstvo najprej vodstvo prevzela Švicarka Corinne Suter, nato pa je bila hitrejša še Ester Ledecka. Med prvimi ji je čestitala prav Štuhčeva, ki je za Čehinjo zaostala za 1,85 sekunde. Dosežek edine Slovenke na tekmi je na koncu zadoščal za 17. mesto.

Štiriindvajsetetna Čehinja je prvič v karieri postala zmagovalka tekme svetovnega pokala alpskih smučark. Ledecka je bila v cilju skoraj enako presenečena kot lani februarja, ko je presenetljivo na olimpijskih igrah v Pyeongchangu osvojila naslov olimpijske prvakinje v superveleslalomu. Vrhunski nastop je opravila s startno številko 26 ter postala šele druga Čehinja z zmago v svetovnem pokalu. Pred njo je za edini dve češki zmagi v slalomu poskrbela Šarka Strachova.

Ledecka sicer ni tipična alpska smučarka, saj je uspešna v dveh različnih zimskih športih na dveh različnih drsalnih površinah. Februarja lani ji je takrat kot 22-letnici uspel enkraten podvig, ko je osvojila naslova olimpijske prvakinje v alpskem smučanju in deskanju na snegu, v paralelnem veleslalomu. Njen dedek je bil vrhunski hokejist, mama pa umetnostna drsalka. Po olimpijskih igrah je večkrat javno omenila, da s češko smučarsko zvezo ni v najboljših odnosih, njen drugi dom pa je grški otok Lefkada.

Tekma je bila po nastopu obetavne Američanke AJ Hurt (številka 41), ki ni prismučala do cilja, sicer dlje časa prekinjena.

Mikaela Shiffrin, ki je lani v Lake Louisu dobila superveleslalom, je z desetim mestom ohranila mesto vodilne v skupnem seštevku.

V soboto bo v Skalnem gorovju v nacionalnem parku Banff še en smuk, z začetkom ob 20.30. v nedeljo ob 19. uri bo na sporedu še superveleslalom.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice