Šport > Zimski športi
17415 ogledov

Skakalno svetišče bi lahko postalo ruševina

Holmenkollen Profimedia
Norveška vlada si prizadeva spremeniti status skakalnih in tekaških objektov na Hollmenkollnu, kar bo pomembno vplivalo tudi na financiranje.

Norveško ministrsto za kulturo in enakost želi slovitemu Hollmenkollnu odvzeti status nacionalnega objekta za smučarske skoke, smučarski tek in nordijsko kombinacijo.

Edini izjema bi ostal biatlon, ki bi s tem prevzel status osrednjega zimskega dogodka na kultnem športnem prizorišču, medtem ko bi država finačna sredstva za razvoj drugih športnih panog raje preusmerila drugam, kot na primer v prizorišče naslednjega nordijskega svetovnega prvenstva v Trondheimu.

V prvi vrsti gre za drastiščen korak, s katerim bi vladajoča norveška politika prekinila več kot 100-letno tradicijo. Odločitev za ukinitev statusa za tri od štirih zimskih panog bi imela tudi velike finančne posledice, saj so tovrstni objekti pod sedanjo ureditvijo upravičeni do 50-odstotnega financiranja za širitev, prenovo ali reorganizacijo.

"Trenutna ureditev državnih objektov je rezervirana za manjše število športnih panog in stavb. Poiskati moramo dobre rešitve za zagotavljanje vrhunskh rezultatov v različnih športnih panogah, zato predlagamo prilagoditev obstoječih shem in oblikovanje novih shem za financiranje tekmovalnih prizorišč," je za NRK povedala ministrica Lubna Jaffery.

"Predladamo, da Hollmenkollen obdrži status nacionalnega objekta za biatlon. Kar zadeva smučarske teke in nordijsko kombinacijo, ima Norveška več objektov, ki so primerni za organizacijo mednarodnih tekem," je dodala.

Holmenkollen | Avtor: Profimedia Profimedia

Ministrstvo je ob napovedi degradacije dela športnega kompleksa naletelo na močan odpor, saj se nekateri bojijo, da bo kultna stakalnica ob izgubi finančne podpore kmalu postala ruševina. 

Holmenkollen velja za zibelko norveškega nordijskega smučanja, zato ga mnogi dojemajo kot narodno športno svetišče. Iz tega razloga so odločitvi ministrstva ostro nasprotovali tudi politični predstavniki iz Osla.

"Šokirani smo nad podcenjujočim odnosom vlade do pomena Hollmenkollna za celotno norveško prebivalstvo," je povedala mestna svetnica Anita Leirvik North, župan Osla Eirik Lae Solberg pa je predlog ministrstva enačil s tem, kot če bi se Anglija odpovedala uporabi legendarnega londonskega stadiona Wembley.

Dokončna usoda prizorišča naj bi bila znana v prihodnjih mesecih.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.