Šport > Zimski športi
41325 ogledov

Potrjeno! Smučarski skoki na pragu velike spremembe

Smučarski skoki Profimedia
Direktor tekmovanj v smučarskih skokih Sandro Pertile je potrdil, da so na sredinem zasedanju FIS komisije za smučarske skoke, ki je potekalo v Sloveniji, razglabljali o veliki spremembi, ki se očitno kmalu obeta v smučarskih skokih.

Kot je za skijumping.pl pojasnil direktor tekmovanj v smučarskih skokih Sandro Pertile, so na zasedanju razpravljali tudi o veliki spremembi, ki jo utegnejo skoki prav kmalu dočakati. Gre za nova pravila glede tekmovalnih dresov oz. kombinezonov. Zaenkrat so se vodilni možje odločili za testno fazo, in sicer bo prvi korak označevanje kombinezonov.

Naslednji korak pa bo zmanjšanje števila oz. uvedba omejitve števila kombinezonov na eno sezono. To v praksi pomeni, da bodo vsi kombinezoni tekmovalcev prešteti, premerjeni in označeni, tekmovalci pa ne bodo mogli več posegati po novih in novih kombinezonih, ki da ustvarjajo določeno prednost pred konkurenco. 

"Trenutno se zavedamo, da je prevelik razkorak med bogatimi reprezentancami, ki vlagajo veliko denarja in imajo nekateri njihovi tekmovalci od 50 do 60 kombinezonov na sezono, in drugimi državami, katerih skakalci imajo od dva do tri kombinezone na leto. To nikakor ni naš cilj. Želimo si, da je naš šport pošten. Najboljši bi morali imeti možnost zmagati ne glede na material, ki ga lahko uporabijo," Pertileja navaja specializirani skakalni portal skijumping.pl. 

"Julija letos bomo pričeli z označevanjem kombinezonov, nato pa smo pripravljeni, da omejimo število dresov za poletno tekmovanje. Vse spremembe bomo potrdili na naslednjem zasedanju jeseni letos," je pojasnil Pertile. Dodal je, da mora vse omenjene ideje sicer junija potrditi še Svet Mednarodne smučarske zveze (FIS). 

Ena od točk dnevnega reda je bil tudi koledar poletnega grand prixa. Tu se za FIS ni vse izšlo, kot je bilo sprva začrtano, saj so zaradi zamude pri pripravi skakalnice sodelovanje odpovedali Čehi v Frenštátu, prav tako pa so organizacijo tekmovanj odpovedali Kazahstanci (v Almatiju), saj so po katastrofalnih poplavah odpovedali večje dogode, ker želijo sredstva usmeriti v pomoč zaradi hudih poplav.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • nikica 13:49 09.maj 2024.

    A dejansko nekdo to še gleda?

  • Ender3 11:57 09.maj 2024.

    Če se mene vpraša, skokov ne rabimo še manj pa J.Grosa in njegov medijski cirkus..