Šport > Zimski športi
275 ogledov

Petek: Formo ujeli ob pravem času

Franci Petek Reševalni pas/Twitter Franci Petek.
Vodja slovenske olimpijske odprave je pred odhodom v Južno Korejo optimističen.

Za vodjo slovenske olimpijske odprave na bližnjih olimpijskih igrah Francija Petka so zadnji uspehi slovenskih športnikov v zimskih disciplinah pričakovani in dober obet, da se forma stopnjuje ravno ob pravem času, tik pred začetkom tekmovanj v Pyeongchangu. Kljub temu pa Petek svari pred prevelikimi apetiti.

Niz stopničk zadnji konec tedna v alpskem smučanju in smučarskih skokih direktorja Smučarske zveze Slovenije ni presenetil. Kot pravi, je "vedno verjel, da so naši športniki sposobni takšnih dosežkov, kot smo jim priča v zadnjem času".

Nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih (Val di Fiemme, 1991) in nosilec zastave na odprtju ob premiernem nastopu samostojne slovenske ekipe na olimpijskih igrah v Albertvillu leta 1992 je prepričan, da se forma slovenskih zimskih športnikov "sestavlja nekako ravno v pravem času".

ZOI Pyeongchang 2018 ZOI Šport Najštevilčnejša slovenska odprava doslej

"Očitno so vse skupaj dobro načrtovali in prihajajo v pravo tekmovalno in tudi olimpijsko počutje," je v pogovoru za STA še povedal 46-letni Petek, ki naj bi po informacijah OKS okreval po poškodbi kolena, in upa, da bo na igre sploh odpotoval. Leščan obenem svari pred prevelikimi apetiti, še posebej po izjemni beri odličij na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju pred štirimi leti, ko je Slovenija osvojila rekordnih osem odličij.

"Ob pogledu na izjemni Soči v smislu seštevka medalj se bomo v Pyeongchangu veselili vsake kolajne," je dejal in pri tem opozoril, da tudi iz lastnih tekmovalnih izkušenj ve, da za kolajno ni dovolj samo trdo delati pred tekmovanjem: "Sama medalja se namreč mora še zgoditi." Zanj je tako najbolj pomembno, da bodo slovenski športniki na igrah "dali vse od sebe in tekmovali po svojih zmožnostih". Dobro se zaveda, da se vsi športniki "že nekaj sezon pripravljajo na ta dogodek, saj je to vendarle eden največjih ciljev v karieri". Kot dodaja, je zato v tekmovalnem smislu pomembno, da športniki ne bodo izsiljevali rezultata, ker "na takšen način, če jim to uspe, so res lahko največkrat dejansko rezultati zelo lepi, največkrat bodo pozitivno presenečeni nad izidom".

Od iger v Južni Koreji, ki jih zaznamujejo številni mednarodni politični spori, v prvi vrsti napetosti na Korejskem polotoku, pa Petek pričakuje, da jim bodo uspelo dokazati, da "šport nima meja in odpira meje".

Tako o poskusih zbliževanja obeh Korej - na igrah naj bi športniki obeh držav nastopili pod enotno zastavo - pravi, da je vesel "spravljivih tonov, še bolj pa tega, če bodo te igre dokazale, da se s športom lahko premakne kaj v glavah ljudi in razblini misli, da nekaj ni mogoče".

Slovenska zastava Čast Šport Zastavonoša na otvoritvi ZOI že izbran
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.