Šport > Zimski športi
2878 ogledov

"Nisem se nameraval vrniti, a če pokliče Ilka Štuhec ..."

Stefan Abplanalp Saša Despot
Smukaško kraljico Ilko Štuhec bo na poti povratka med svetovno elito vodil priznani švicarski strokovnjak Stefan Abplanalp.

Najboljši slovenski smučarki Ilki Štuhec in vodji njene ekip Darji Črnko je tudi s pomočjo priznanega serviserja Aleša Sopotnika uspelo v ekipo privabiti enega največjih strokovnjakov svojega poklica. 

Novi trener dvakratne svetovne prvakinje je postal Švicar Stefan Abplanalp, ki je v preteklosti sodeloval že z Lindsey Vonn, Julio Mancuso, Ragnhild Mowinckel in Dominique Gisin. 

Švicar s 17-letnimi izkušnjani na najvišjem nivoju alpskega smučanja se je lani začasno poslovil od svetovnega pokala in zajadral v mirnejše obdobje življenja, nato pa ga je nepričakovan telefonski klic zvabil nazaj med elito. Dobil je namreč ponudbo, ki je ni mogel zavrnitiv.

"V karieri sem imel tudi nekaj sreče. Imel sem možnost delati z odličnimi športniki in se z njimi veseliti uspehov. Če se ti ponudi priložnost, da delaš s smučarkami, kot sta Lindsey Vonn in Ilka Štuhec, je moraš izkoristiti. "

Stefan Abplanalp

Sodelovanje s slovensko šampionko je preroško naznanil že pred nekaj meseci, ko je švicarskim kolegom zaupal, da se nima namena vračati v svetovni pokal, a je pripravljen za nekatera dekleta narediti izjemo.

Ena od teh deklet je bila prav Štuhčeva.

Ilka Štuhec | Avtor: Saša Despot tiskovna konferenca Ilke Štuhec Saša Despot

"Ilko poznam že zelo dolgo. Lahko vam povsem smešno zgodbo. Lani sem si po 16, 17 letih privoščil nekaj odmora. Več časa sem preživel doma, kjer sem sodeloval z mladimi smučarji. Začel sem uživati v delu v domačem okolju. Spomladi so me novinarji vprašali, ali se bom vrnil v svetovni pokal. Odvrnil sem: 'Ne, raje bi preživel še eno mirno leto, ampak nikoli ne reci nikoli. Če me pokličeta Ilka Štuhec ali Mikaela Shiffrin, bom premislil o tem. Preostanek zgodbe poznate. Navezali smo stike in ostalo je zgodovina. Zelo sem ponosen, da sem se pridružil ekipi. Pomagal bom z vsem znanjem in izkušnjami, da Ilko pripeljemo nazaj in ji zagotovimo uspešno nadaljevanje kariere," je povedal najnovejši član Ilkine ekipe in dodal, da je v Sloveniji doživel topel sprejem, kar ga navdaja s pozitivnimi občutki.

Zdrava čez ciljno črto

Švicar bo poskušal v prvi vrsti izboljšati Ilkino ravnotežje in s tem preprečiti številne poškodbe, zaradi kateri je velik del kariere preživela na bolniški. Tudi lanska sezona se je zanjo končala predčasno s padcem v Crans Montani, kjer sta jo spet skupili obe koleni.

"Ilka ima zelo agresiven in napadalen stil smučanja. Tega se ne da naučiti. Športnik ima to v sebi. To je tudi eden od razlogov, zakaj je tako uspešna. Želimo si zadržati takšen pristop in posrkrbeti, da bo zdrava prečkala ciljno črto. Delali bomo na ravnotežju med smučanjem na meji. Da se bo lahko varneje igrala z gravitacijo. Če želiš zmagovati, moraš smučati na meji. Naš cilj je, da bo smučala bolj uravnoteženo. Posvetili se bomo tudi taktiki. Ob vrnitvi na sneg je pomembno ponoviti vse osnove, potem pa bomo šli korak za korakom," je pojasnil.

ILKA ŠTUHEC

Vodja ekipe: Darja Črnko
Trener: Stefan Abplanalp
Kondicijski trener: Jani Gril
Fizioterapevt: David Kukovec
Serviser: Aleš Sopotnik

O delu v majhnem in dokaj zaprtem kolektivu je Abplanalp povedal: "V majhni ekipi je timsko delo še bolj pomembno. Majhni kolektivi so kot družina. Aleš je bil naš servises v ZDA, poznam ga že zelo dolgo. Ko smo se sestali, sem imel res dober občutek."

"Če ne bi bil nervozen, tega ne bi počel. Rad si postavljam izzive in imam velika pričakovanja. Bomo videli, kako bo šlo. Seveda je drugače trenirati svetovno prvakinjo, saj v tem primeru nisi lovec, ampak drugi lovijo tebe. Bil sem že v tem položaju in verjamem, da se bo dobro izteklo," je dodal.

"Vedno bomo korak pred drugimi."

Abplanalp bo nekaj časa preživel v Švici, Ilko pa bo spremljal na vseh tekmah svetovnega pokala. "Po tekmah bomo potovali kot ekipa. Včasih bom prišel prej, da analiziram pogoje in naredim načrt dela, tako da bomo vedno korak pred drugimi," je dejal.

Stefan Abplanalp | Avtor: Saša Despot tiskovna konferenca Ilke Štuhec Saša Despot

Z Mariborčanko namerava oddelati preostanek olimpijskega cikla, potem pa se bodo pogovarjali o morebitnem nadaljnjem sodelovanju. "Kratkoročni cilj je samozavestno in varno smučanje. Letos se bo vračala po poškodbi. Decembra bomo lahko postavili objektivne cilje. Ne maram govoriti o rezultatih. Na olimpijskih igrah bomo šli na zlato," je dejal.

Razkril je tudi, da se je od svetovnega pokala poslovil iz osebnih razlogov. "Prav tako se mi je ponudila priložnost za delo doma. Nisem načrtoval vrnitve in nisem bil pozoren na ponudbe. V meni je še vedno tlel ogenj. Ko sem se pogovoril z ženo, mi je dejala, da moram sprejeti. Priložnosti za delo s tako izjemno športnico ne dobiš vsak dan," je dodal.

Vsi skupaj smo šef

Spregovoril je tudi o dinamiki dela znotraj ekipe. "Ilka ima zadnjo besedo. Delili si breme šefa. Pri opremi bo šef Aleš, pri fizični pripravi Jani, priprava in smučanje bosta v moji domeni. Darja je naš steber. Ne bomo delali po principu šefa in delavcev."

In za konec še o tem, kako bo pripomogel k pozitivnemu vzdušju? "Nisem Harry Potter, to je dejstvo. Sem pa pozitivna ekipa. Pri mojem delu se osredotočan na močne točke in tekmovalcem dopuščam, da delajo napake, iz katerih se potem učimo. Tako lahko ustvariš dobro energijo. Pri sprejemanju odločitev moraš stremeti k temu, da imajo pozitivne posledice. Darja je sestavila dobro ekipo."

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.