Šport > Zimski športi
4810 ogledov

Neverjetno, kako so se tokrat Poljaki poklonili Anžetu Lanišku

Anže Lanišek Profimedia
Slovenski smučarski skakalec je tokrat prejel še priznanje za fair play poljskega olimpijskega komiteja.

V torek se je v prostorih poljskega olimpijskega komiteja odvila gala prireditev, na kateri so podelili nagrade za fair play v letih 2022 in 2023. Poljski olimpijski komite namreč s temi nagradami v različnih kategorijah počasti športnike in ljudi povezane s športom, ki so se izkazali s pomočjo sočovleku in predstavljajo poštenost v športu. Glavno nagrado v kategoriji "Dejanje poštene igre" sta dobila smučarska skakalca Dawid Kubacki in Anže Lanišek.

To nagrado sta si prislužila z Laniškovo potezo z zaključka svetovnega pokala v sezoni 2022/23 v Planici, ko je na razglasitev najboljših treh skakalcev sezone Lanišek prinesel kartonasto podobo svojega prijatelja Kubackega, ki bi verjetno zasedel njegovo mesto med najboljšo trojico, če ne bi zaradi ženinih zdravstvenih težav predčasno zaključil s sezono.

Poteza našega smučarskega skakalca je takrat ganila športni svet, nagrada za fair play poljskega olimpijskega komiteja pa je zgolj ena izmed mnogih, ki si jih je s svojo prekrasno gesto prislužil Lanišek. Potem ko je dobil nagrado za fair play s strani Društva športnih novinarjev Slovenije, ga je marca v Planici z zlatim križem za zasluge Republike Poljske nagradil še poljski predsednik Andrzej Duda.

"To je bila spontana gesta, ki je prišla naravnost iz srca. Tega trenutka ne bom nikoli pozabil. Pomislil sem, kaj bi sam naredil v taki situaciji. Moja družina mi veliko pomeni, zato sem vedel, da bi na Dawidovem mestu naredil enako. Res je velika čast, da te ceni poljski olimpijski komite. Takšna čast v meni vzbudi veliko čustev. Nisem bil vedno človek, ki bi se tako obnašal. In tukaj je vse prišlo naravnost iz srca in ni bilo prisiljeno. To mi kaže na moj razvoj kot osebe," je Lanišek priznal po prejemu nagrade v pogovoru za skijumping.pl.

"Pri vsem tem sta imela veliko vlogo tudi Kamil in Ewa Stoch. Bila sta vodilna pri vsem skupaj. Prispevala je tudi moja žena, prav tako moja športna fizioterapevtka. Če le Dawid ali kdo drug potrebuje podporo, mu bomo vedno z veseljem pomagali. Zdravje je izjemno pomembno, saj brez njega nič drugega ni pomembno. Vesel sem, da je zdaj z Marto vse v redu," je dejal Lanišek in ob tem poudaril, da je vesel, da je nagrado prejel tudi Dawid. "Vesel sem, da sva to nagrado prejela skupaj, saj sem imel na trenutke vtis, da sem bolj cenjen zaradi svoje geste, kot Dawid. Pa vendar je bila njegova gesta do Marte, ko je pustil vse in šel podpreti družino, res ogromna. Vesel sem, da sva danes oba stopila na oder," je zaključil Lanišek.

"Sam gledam na zadevo z druge strani. Kar sem naredil, je bilo povsem normalno. Anže je bil tisti, ki ga je zaradi njegovega obnašanja treba ceniti," pa je na Laniškove besede odgovoril Kubacki. "Resnično cenim, kar je naredil Anže. Ne samo on, tudi njegova žena nas je podpirala in nam pomagala. Lepo je, da takšno obnašanje obstaja v tem športu. To kaže na našo skakalno družino in lepoto tega športa. Drug drugega podpiramo in si pomagamo. To je lepota tega športa," je zaključil Kubacki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice