Šport > Zimski športi
1844 ogledov

Od Rusov prejemal prostitutke za prikrivanje dopinga, zdaj mu grozi zapor

Anders Besseberg Profimedia
Tožilci za Besseberga zahtevajo skoraj štiriletno zaporno kazen.

V Hokksundu blizu Osla od 9. januarja poteka sodni proces proti nekdanjemu predsedniku Mednarodne biatlonske zveze (IBU) Andersu Bessebergu. Zdaj 77-letnemu Norvežanu, ki je bil predsednik zveze med leti 1993 in 2018, tožilci očitajo korupcijo in zanj zahtevajo tri leta in sedem mesecev zaporne kazni ter plačilo 90.000 evrov, poroča AFP.

Besseberg naj bi prejemal podkupnine predvsem ruskih uradnikov, ki naj bi mu podarjali dragocene ure, lovske izlete in plačevali prostitutke. "V veliki organizaciji je treba korupcijo strogo obravnavati," je dejala Marthe Stomner Smestad, ena od tožilk. Besseberg je priznal, da je sprejel nekaj daril, vendar je zanikal, da je šlo za korupcijo.

Obtožili so ga, da je v zameno za zasluge skrival primere ruskega dopinga, kljub dopinškim prekrškom pa si tudi močno prizadeval, da Rusija dobi svetovno prvenstvo leta 2021 v sibirskem Tjumnu. Prvenstvo je sicer na koncu priredila Pokljuka.

Anders Besseberg | Avtor: Profimedia Profimedia

Tožilci so na sojenju tudi trdili, da je Besseberg hodil na polno plačane lovske izlete v Avstrijo in na Češko ter sedem let vozil najeti BMW X5, vse pa je plačal Infront, marketinško podjetje, ki je imelo televizijske pravice za ta šport.

Komentarjev 2
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 16:32 15.februar 2024.

    Zakaj za vraga bi kdo "prejemal prostitutke" če je bistveno bolj varno prejemati denar ?!...

Sorodne novice