Šport > Zimski športi
3404 ogledov

"Kralj biatlona" na robu solz oznanil konec kariere

Ole Einar Bjoerndalen Epa Ole Einar Bjoerndalen
Najuspešnejši biatlonec vseh časov je pri 44 letih končal profesionalno kariero.

Legendarni norveški biatlonec Ole Einar Bjoerndalen, ki je kolajne z največjih tekmovanj osvajal tudi v smučarskem teku, je danes na novinarski konferenci pred domačimi mediji objavil konec kariere.

"Z veseljem bi nadaljeval še nekaj let, a je to moja zadnja sezona," je na robu solz dejal 44-letni športnik, dobitnik osmih zlatih olimpijskih kolajn.

Medijem je obenem razkril, da trpi za srčno aritmijo, ki se je pojavila med pripravami na to sezono. "Moja motivacija ni zlomljena, še vedno je šport moje največje veselje in v njem uživam. A zdravje mi enostavno ne dovoljuje več takih naporov," je ganjen dejal norveški zvezdnik.

Kot pravi, se zdaj najbolj veseli tega, da bo imel več časa zase in družino. Bjoerndalen je poročen s štirikratno biatlonsko olimpijsko prvakinjo Belorusinjo Darjo Domračevo, s katero imata leto in pol staro hčerko Xenio.

Ole Einar Bjoerndalen | Avtor: Epa Epa

Bjoerndalen se ni uvrstil v norveško reprezentanco za zimske olimpijske igre v Pyeongchangu, ki bi bile njegove sedme igre. Ta sezona svetovnega pokala je bila zanj izjemno povprečna, njegov najboljši dosežek je bil 12. mesto.

Na veliko sceno je stopil leta 1993, prvič pa je na OI nastopil leto pozneje na domačih igrah v Lillehammerju. Na teh igrah še ni osvojil odličja, njegova najboljša uvrstitev je bila sedmo mesto v štafeti.

Uspešnejše so bile nato igre v Naganu na Japonskem, kjer je osvojil zlato v sprintu in srebro v štafeti. Nato je na vsakih olimpijskih igrah osvajal več odličij, zlata ni osvojil le na igrah v Torinu leta 2006. Nazadnje je blestel v Sočiju 2014, kjer je osvojil zlati kolajni v sprintu in z mešano štafeto.

Prvič je slovo napovedal že po uspešni olimpijski sezoni 2014, a si je nato premislil.

Ole Einar Bjoerndalen SP v biatlonu zasledovanje | Avtor: EPA EPA

Bjoerndalen je v svetovnem pokalu tekmoval 25 sezon. Nastopil je na 421 posamičnih tekmah in zbral rekordnih 95 zmag ter 179 uvrstitev na stopničke. V vitrini ima šest velikih in 20 malih kristalnih globusov.

Udeležil se je šestih olimpijskih iger in osvojil 13 medalj - osem zlatih, štiri srebrne in eno bronasto. Na svetovnih prvenstvih je zbral neverjetnih 45 medalj - 20 zlatih, 14 srebrnih in 11 bronastih. Prvo zlato s svetovnega prvenstva je z ekipo osvojil na Pokljuki. 

Norvežan je najuspešnejši biatlonec vseh časov, zato si je prislužil vzdevek "kralj biatlona".

Ole Einar Bjoerndalen Norveška 10 km sprint biatlon Laura Soči olimpijske igre | Avtor: Reuters Reuters

Komentarjev 3
  • blueone 20:44 03.april 2018.

    Legenda

  • Pepe007 13:42 03.april 2018.

    Dober je bil. Naj bo zadovoljen z izrednimi dosežki in žalosten zaradi tega, ker se mora upokojiti. Saj je dovolj star.

  • NeAnonimni 13:10 03.april 2018.

    Norc :)

Sorodne novice