Šport > Zimski športi
11727 ogledov

Iz ameriške v slovensko reprezentanco: O tem sem razmišljala več let

Lila Lapanja sloski.si
Lapanja od prihajajoče sezone za Slovenijo, želja nastop na OI.

Ameriška alpska smučarka slovenskega rodu Lila Lapanja bo v novi sezoni nastopala za Slovenijo. "Naslednje zimske olimpijske igre bodo v italijanski Cortini februarja 2026 in tam želim tekmovati, OI so bile vedno moja želja, že od otroštva" je povedala Lapanja v pogovoru za STA na sedežu Smučarske zveze Slovenije.

Dejala pa je, da OI v Italiji niso bile tiste, ki so bile odločilne za prestop v slovensko reprezentanco. "Že več let sem razmišljala, ali naj nastopam za ZDA ali Slovenijo, potem pa sem v noči na novo leto dobila navdih in sem se odločila, da začnem postopek za prestop v reprezentanco domovine mojega očeta. Hotela sem narediti nov korak v karieri. Moja želja je, da napredujem, saj sem prepričana, da še nisem pokazala vsega, kar sem v smučanju sposobna narediti," je v slovenskem jeziku pojasnila simpatična in zgovorna 29-letna športnica.

Dovoljenje za prestop v slovensko reprezentanco je vodstvo Mednarodne smučarske zveze potrdilo ob robu kongresa v začetku tega meseca v Reykjaviku. Pred tem je pridobila tudi soglasje ameriške zveze, ki pa ji v prejšnjih letih ni nudila podpore pri njenem športnem udejstvovanju. "Smučanje imam še vedno rada, vse življenje sem na pol Slovenka in sem čutila, da moram na novo zgraditi kariero. Čeprav sem stara 29 let, pa se počutim kot dvajsetletnica, tako kot da imam še vso kariero še pred seboj."

Lila Lapanja | Avtor: EPA EPA

Ker v zadnjem obdobju ni imela podpore ameriške zveze, je veliko sodelovala tudi s slovenskimi ekipami. "Že pet, deset let je tako, vedno sem bila dobrodošla, ko sem iskala pomoč pri treningih. S puncami se tako dobro poznamo."

Lila Lapanja je hčerka nekdanjega slovenskega alpskega smučarja Vojka Lapanje. Ta se je iz Tržiča v ZDA preselil kot študent, nato pa si ob jezeru Tahoe v Sierri Nevadi z Američanko Margaret Beiser ustvaril družino. Pav oče jo je tudi postavil na smuči. "Že pri dveh letih, ja, on je kriv za to, da sem postala alpska smučarka. Smučišče Diamond Peak je pet minut vožnje od mojega doma v kraju Incline in sem šla lahko pogosto po šoli smučat."

Sem polna emocij, ker sem že od majhnega navijala za Slovence. Moji vzorniki so vedno bili Slovenci. Ko sem bila zelo majhna se sprva spomnim Andreja Jermana, ki ga je moj oče poznal. Nastopal je tudi na smučeh Stöckli in sem imela možnost biti v njegovem servisu in se z njim pogovarjati. Vedno so bili Slovenci zakon. Seveda je tukaj zelo pomembna Tina Maze. Že dolgo imam srce v Sloveniji, saj sem sem že kot otrok hodila na počitnice. Izjemno vesela sem priložnosti, da bom nastopala za Slovenijo."

Prejšnjo sezono je prvič tekmovala v evropskem pokalu, v katerem bo nastopala tudi v naslednji sezoni, da si izboljša točke na svetovni lestvici. "Želim izkoristiti priložnost, ki se mi je ponudila za napredovanje. Želim stabilno nastopati v svetovnem pokalu in se uvrstiti najprej na SP, potem pa tudi na OI. Ko sem tekmovala za ZDA, sem se že uvrstila na SP, vendar na prvenstvu zaradi poškodbe potem nisem tekmovala. Veliko sem vložila v ta šport in v njem se želim dokazati. Ni mi bilo lahko na tej poti, a kljub težavam nisem obupala," je dodala Lapanja.

Po dobrih izidih v mlajših kategorijah se je uvrstila v ameriško člansko reprezentanco in se štirikrat prebila do točk svetovnega pokala. Najvišje je bila na 23. mestih, obakrat v slalomu v Flachauu, prvič leta 2016 in nato še leta 2023. V Jasni na Slovaškem je januarja letos prav tako v slalomu zasedla 27. mesto. Štirikrat je slavila zmage v slalomskem seštevku severnoameriškega pokala in se veselila prav tako štirih naslovov ameriške prvakinje, vedno v slalomu, nazadnje konec marca letos v Sun Valleyju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice