Šport > Zimski športi
4155 ogledov

Eden največjih vseh časov se po 13 letih vrača na skakalnico

Adam Malysz Profimedia
Senzacionalistična napoved o vrnitvi enega najboljših smučarskih skakalcev vseh časov Adama Malysza.

Štirikratni osvajalec velikega globusa Adam Malysz se po poročanju poljskih medijev po skoraj 5000 dneh premora vrača na smučarske skakalnice.

A vrnitev šampiona, enega največjih v zgodovini tega športa, ne bo tekmovalna, temveč bo svoje skakalne sposobnosti preizkusil na mobilni napravi v okviru promocijske kampanje, ki je plod sodelovanja med Poljsko smučarsko zvezo (PNZ)ter ministrstvom za šport in turizem.

"To se res dogaja. Malysz se vrača na skakalnice. Minilo je skoraj 5000 dni," novico o vrnitvi skakalnega asa, ki je zadnji profesionalni skok opravil 26. marca leta 2011, naslavljajo pri spletnem portalu Sport.pl.

"Adam Malysz se vrača na skakalnice. Ne, to ni šala. Minilo je več kot 13 let," pa pišejo kolegi pri Przegladsportowy.onet.pl.

Poljski skakalni velikan se pri 46 letih seveda ne vrača na tekmovališča, ampak želi kot predsednik poljske zveze zgolj prispevati svoj delež k promociji športa in še zlasti smučarskih skokov med poljskimi otroki.

V ta namen so v okviru projekta Pilot Academy izdelali mobilno skakalnico, pritrjeno na večje prevozno sredstvo, s pomočjo katere bodo po poljskih mestih novačili nove skakalne talente.

skakalnica Pilot Academy | Avtor: Instagram Instagram

"Nekdo mora preveriti, če je skakalnica v redu, preden jo zapeljemo po državi. Ta projekt je kot moj otrok, zato si ne morem predstavljati, da je bi preizkusil. Temu užitku se ne bom odrekel," je povedal nekdanji skakalec.

"Vsi jo bodo lahko preizkusili. Čeprav že dolgo nisem skakal, se na običajnih smučeh še vedno ne morem upreti hribčku in moram skočiti. Brez težav dosežem tudi ducat (12, op. a.) metrov."

In kdaj naj bi se Malyzs pognal po skakalnici? "Projekt se bo začel 30. oktobra, skakalnica pa bo nared dan ali dva prej. Morda bom skočil že takrat," je napovedal Poljak. V skrajnem primeru naj bi se po smučini pognal ob zagonu projekta.

Adam Malysz | Avtor: Epa Epa
Karavana se bo decembra ustavila tudi v Wisli, kjer bodo takrat na sporedu tekme svetovnega pokala. "Vseeno nočem, da bi moji skoki zasenčili celotno pobudo. Dogodku želim zgolj zagotoviti dodatno publiciteto, a ne bi bil rad v središču pozornosti. Tukaj nisem pomemben jaz, ampak otroci, ki bi se radi naučili smučarskih skokov. Pokazati želimo, da je ta šport za vse, in če nam uspe privabiti vsaj nekaj otrok, bo to že velik uspeh."

Malysz želi k projektu priključiti tudi druga slovita imena, ob tem pa računa tudi na pomoč novega športnega direktorja smučarskih skokov Alexandra Stöckla. "Vso srečo mu želim. Jaz? Prestar sem za to, tako da ne bom sprejel izziva," je povedal Stöckl in dodal: "Ne vem točno, kako bom lahko prispeval, a zagotovo bom podprl ta projekt."

Čeprav bo skakalnica načeloma odprta za vse, bodo morali vsi kandidati prej opraviti usposabljanje. "Postavili bomo poligon, ki ga bo potrebno premagati za pridobitev certifikata. Šele potem pridejo na vrsto skoki. Skakalnica je samo češnja na vrhu torte," je dodal Malysz.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.