Šport
1618 ogledov

Zgodovinsko! Slovenski odbojkarji uvrščeni na olimpijske igre!

slovenska odbojkarska reprezentanca Volleyballworld
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je uvrstila na olimpijske igre v Parizu, potem ko je v Stožicah na turnirju Lige narodov premagala Argentino (3:0 v nizih).

Izbranci romunskega strokovnjaka na slovenski klopi Gheorgheja Cretuja še naprej kažejo sijajne predstave v ligi narodov. Pred prihodom v Ljubljano so na turnirjih v turški Antalyi in japonski Fukuoki dosegli sedem zmag in doživeli le en poraz ter nabrali ogromno število točk v boju za poletne olimpijske igre med 26. julijem in 11. avgustom v Parizu.

Slovenci so v ljubljanskih Stožicah po današnji zmagi nad Argentinci tudi dokončno potrdili premierni nastop na bližnjih olimpijskih igrah v francoski prestolnici.

"Občutki so fenomenalni, res je to bila zelo težka tekma, vedeli smo, da nam zmaga prinese uradno potrditev, da smo uvrščeni na olimpijske igre. Dokazali smo, borili smo se vsako tekmo, lahko rečemo, da gremo v Pariz. Občutki so fenomenalni, brez besed smo," je v prvi izjavi po tekmi za Kanal A povedal Tonček Štern

Slovenski odbojkarji so odločno začeli obračun proti Argentincem. Hitro so povedli s 6:3, po njihovem vodstvu z 10:6 pa je reagirala tudi južnoameriška klop in zahtevala polminutni odmor. Argentinci so sredi uvodnega niza vzpostavili ravnotežje in izenačili na 15:15, po srditem boju za vsako žogo pa so prelomni trenutki niza minili v znamenju Slovencev.

Po asu Klemena Čebulja so povedli s 23:21, po vodstvu s 24:23 pa je Tonček Štern izkoristil prvo zaključno žogo za zmago s 25:23.

Drugi niz je bil preslikava prvega. Uvodoma so prevladovali Cretujevi izbranci, po vodstvu s 5:2 pa so jih tekmeci hitro ujeli in izenačili na 5:5. Slovenci so po delnem izidu 3:0 znova nekoliko lažje zadihali (8:5), nato pa se malce preveč sprostili in tekmecu prvič pogledali v hrbet (9:10).

Do konca niza se je odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, v prelomnih trenutkih pa so Štern, Čebulj, Tine Urnaut in druščina znova zaigrali zbrano in preudarno ter niz končali z zmago 25:22. Cretujevi izbranci tretjega niza niso najbolje začeli, po zaostanku 4:7 pa so strnili svoje vrste in po delnem izidu 4:0 povedli z 8:7.

Do konca niza je bilo vseskozi napeto: po zaostanku 20:21 je slovenska klop zahtevala polminutni odmor in povedla z 22:21, a nato popustila in Argentincem dovolila, da so jim ušli na dve točki (22:24). A Slovenci niso vrgli puške v koruzo. Po "projektilu" Šterna in žogi izven igrišča Ezequiela Palaciosa je bilo znova izenačeno 24:24, v živčni končnici in po dolgih akcijah pa so domači odbojkarji le strli odpor tekmecev.

Odločilni točki je prispeval Štern, z 21 točkami tudi najbolj učinkovit igralec na igrišču. Slovenija se bo v četrtek pomerila s Kubo, v soboto bo igrala proti Italiji, za konec pa še v nedeljo proti Srbiji.

Poleg slovenskih odbojkarjev so si nastop v Parizu v ekipnih športnih zagotovili tudi slovenski rokometaši in rokometašice, možnosti za to imajo tudi košarkarji na bližnjem kvalifikacijskem turnirju med 2. in 7. julijem v Pireju.

Liga narodov, turnir v Stožicah:

Slovenija - Argentina 3:0 (25:23, 25:22, 29:27)

Komentarjev 6
  • jezero 08:26 19.junij 2024.

    Samo da ni blizu vreča zlobe, pa smo na olimpijskih igrah!

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:33 19.junij 2024.

    Lepo je gledat,da naši zmagujejo,mi je pa kar malo bed,ko novinar prosi naj pridemo v naslednje tekme v večjem številu.Mi bi prišli,če bi imeli večje plače in penzije

  • nezemljan 23:51 18.junij 2024.

    ... čestitke vsem "fantom" in trenerju ...