Šport
20 ogledov

"Za kolajno brez kazenskih sekund"

Žurnal24 main
Ta vikend bo na EP v slalomu nastopilo šest slovenskih čolnov. Ob kajakašu Petru Kauzerju ima za kolajno še možnosti Benjamin Savšek. Če ne bo dotikov, jo lahko dobi, je dejal v intervjuju za Žurnal24.
Kajakaši in kanuisti na EP na progi v Čunovem pri Bratislavi zaradi visokega vodostaja Donave v soboto ne bodo tekmovali, v nedeljo bo tako polfinale in finale. Danes že sije sonce, plimni val naj bi se počasi le umiril in tako tekme v nedeljo gotovo bodo.

Benjamin, na četrtkovih kvalifikacijah ste bili deveti. Zadovoljni?
Ja, bil sem kar zadovoljen. Svoj cilj sem izpolnil že v prvi vožnji, ko sem si zagotovil mesto v polfinalu. Drugo vožnjo sem si vzel bolj kot samopreizkušnjo, a sem preveč hitel in sem naredil štiri kazenske sekunde. Sem pa zato toliko bolj zadovoljen s prvo vožnjo. V polfinalu pa bo treba še malo izboljšati in odpeljati brez kazenskih sekund. 

Organizatorji imajo težave zaradi visokega vodostaja. Ali to ovira tudi vas?
Težava je le v tem, da so zaradi visokega vodostaja cilj prestavili 10 metrov višje. Na sami progi pa ni bilo sprememb, saj tam držijo isti vodostaj. To kvalifikacij ni motilo. Ni pa še jasno, kako bodo zaradi visokih vod izpeljali sobotni polfinale in nedeljski finale. Lahko se celo zgodi, da bo oboje v nedeljo (op.a.: z Benjaminom smo se pogovarjali v petek popoldne, ko še ni bilo jasno, kako se bo nadaljevalo prvenstvo).

V polfinalu EP bo nastopilo šest slovenskih čolnov. V petek se je med 20 uspelo prebiti dvojicama Luki Božiču in Saši Taljatu ter Simeonu Hočevarju in Dejanu Kralju. V četrtek pa so bili uspešni kajakaš Peter Kauzer (tretji čas kvalifikacij), kanuist Benjamin Savšek, kajakaš Dejan Kralj in kanuist Hočevar.

Je zdaj z vremenom kaj boljše?
Ta petek je bilo še malo vetrovno in malo je še deževalo, a za konec tedna je napovedano sončno vreme in upam, da bo res tako.

Na prvih letošnjih tekmah ste pokazali zelo dobro formo. S kakšnimi cilji ste prišli v Bratislavo?
Ja, res sem pokazal dobro formo. Tudi tukaj sem v dobri formi. Vreme nam je v Bratislavi sicer ponagajalo na zadnjih treningih, a vseeno lahko rečem, da sem dobro pripravljen na to EP. Računam torej, da bom lahko nastopil tudi v finalu. Računam na dober rezultat.

Letos ste že premagali olimpijskega prvaka. Je to dokaz, da ste na pravi poti, da bodo kolajne kmalu vaš realen cilj?
Ja, je. Letos nas čaka tudi svetovno prvenstvo, a prej tudi še tri tekme svetovnega pokala, ko bom lahko še dvigoval svojo formo in si krepil samozavest. Na SP bom gotovo še boljše pripravljen. Zdaj je še začetek sezone, a sem že dobro pripravljen.

Do glavne tekme leta, domačega SP, so še trije meseci, a najbrž že razmišljate o Tacnu?
Ja, z mislimi sem že tam. SP mi je glavni cilj sezone. Računam, da bom pred domačo publiko in na domači progi res dober. S tiste proge imam z letošnjih izbirnih tekem dobre izkušnje in tako se SP že veselim. Doma trenirati in nastopati je res lepo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Če bodo šli vaši rezultati še naprej navzgor, boste torej lahko kmalu ciljali tudi na kolajne?
Gotovo je že zdaj cilj kolajna na domačem SP. Ker bo to moja domača proga, bom imel tudi zato nekaj prednosti. Upam, da se bo tako tudi izšlo, da ne bo prišla kakšna večja napaka. Nikoli se ne sme zgoditi, kakšna kazenska sekunda, saj te lahko takoj stane kolajne. Mislim, da bom dovolj samozavesten, da lahko računam tudi na kakšno kolajno.

Ni treme pred temi velikimi tekmami?
Ne, ni nervoze, saj sem dobro pripravljen. A vedno se lahko zgodi kakšna napaka in si zato ne upam tako suvereno napovedovati kolajn. 

Letos ste močni tudi kot ekipa, najbrž je zato tudi vzdušje v ekipi dobro?
Med kanuisti je vzdušje zato res dobro. Letos smo zelo dobra ekipa. Računamo, da se bomo tudi moštveno dobro ujeli. Skupnih treningov sicer nismo imeli veliko, a smo že toliko izkušeni, da lahko tekom leta računamo tudi na kakšno kolajno. Letos imamo cilj, da progo odpeljemo z ničlo in tako bomo konkurenčni za kolajno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.