Šport
66 ogledov

Weylandt podlegel poškodbam

Wouter Weylandt
1/4
Žurnal24 main
Tretjo etapo kolesarske dirke po Italiji je zaznamoval hud padec belgijskega kolesarja Wouterja Weylandta. Ob spustu z gore Bocco je padel in nezavesten obležal, kasneje pa v bolnišnici umrl.
Njegovo srce je prenehalo biti.
Auro Bulbarelli, odgovorni za šport pri televiziji Rai

Belgijski kolesar Wouter Weylandt (Leopard-Trek) se je smrtno ponesrečil na tretji etapi kolesarske dirke po Italiji. Približno 25 kilometrov od cilja, na spustu z gore Bocco, je padel in obležal nezavesten, na pomoč pa so mu takoj priskočili zdravniki, ki so mu razrezali čelado in začeli z masažo srca. Prve informacije so bile skope, a so govorile le o "zelo resnem stanju" kolesarja ekipe Leopard-Trek, nato pa je zdravnik Giovanni Tredici za italijansko televizijo Rai potrdil najhujše:

"Kljub takojšnjemu posredovanju nismo mogli storiti ničesar," je povedal Tredici. Po poročanju italijanske televizije Rai je nesrečni kolesar utrpel številne poškodbe in izgubil ogromno krvi. Weylandtu so reševalci nemudoma priskočili na pomoč, a ga zaradi hribovitega terena niso mogli s helikopterjem takoj prepeljati v bolnišnico. Kljub takojšnji pomoči in masaži srca je Belgijec podlegel poškodbam. "Njegovo srce je prenehalo biti," je sporočil odgovorni za šport pri televiziji Rai, Auro Bulbarelli.

"Take stvari se ne bi smele dogajati. Slabo mi je v želodcu. Moje misli gredo njegovi družini. Počivaj v miru, Wouter Weylandt," je prek Twitterja sporočil britanski šampion Marc Cavendish. Weylandt je prvi kolesar po 16 letih, ki je umrl na največjih dirkah. Leta 1995 je poškodbam na Touru podlegel Italijan Fabio Casartelli.

Weylandt je po zraku letel kakšnih 20 metrov, nato pa negibno obležal. Policija, ki je rekonstruirala nesrečo kolesarja, je sporočila, da je do padca prišlo, ko je Weylandt z levim pedalom udaril ob zid. Šestindvajsetletni kolesar je v karieri dobil dve etapi na velikih dirkah; eno leta 2008 na Vuelti, lani pa prav tretjo na Giru. Profesionalni kolesar je postal leta 2006 pri ekipi Quick Step, letos pa se je pridružil moštvu bratov Schleck. Smrt kolesarja so potrdili tudi prireditelji na uradni spletni strani in zapisali, da je smrt – potem ko je postalo jasno, da se zdravniki zaman borijo za njegovo življenje – uradno razglasil glavni zdravnik dirke Giovanni Tredici.

Tretjo etapo je sicer dobil Španec Angel Vicioso (Androni), ki je bil po pobegu petih kolesarjev v ciljnem sprintu 173 km dolge etape od Reggio Emilia do Rapalla najhitrejši. Drugi je bil Britanec David Millar (Garmin), ki si je prikolesaril rožnato majico vodilnega. Slovenski kolesarji niso bili med najboljšimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.