Šport
111 ogledov

Slovenska delegacija nezadovoljna z razpletom glasovanja

Morinari Watanabe Profimedia
Petinosemdeseti kongres Mednarodne gimnastične zveze (Fis) v Dohi je minil brez večjih pretresov.

Dosedanji predsednik Mednarodne gimnastične zveze (Fig) Morinari Watanabe je na  volitvah v Dohi ob robu 85. kongresa zanesljivo prejel še tretji predsedniški mandat za obdobje 2025 - 2029. Nekdanji slovenski as Aljaž Pegan, ki je kot predsednik komisije športnikov že zdaj član izvršnega odbora mednarodne zveze, pa je ostal brez mandata.

Razplet volitev za prvega moža krovne mednarodne gimnastične zveze je ponudil isti razplet kot na prejšnjih volitvah leta 2021. Azerbajdžanec Farid Gayibov, predsednik evropske zveze UEG, je namreč za predsedniško mesto svetovne zveze proti Watanabeju kandidiral že pred tremi leti, ko ga je Japonec zanesljivo premagal s 87:41.

Tudi tokrat je bil dosedanji predsednik na volitvah v Katarju deležen približno enake podpore kot takrat, saj so mu delegati namenili 102 glasova, Gayibovu pa le 54. Prvi podpredsednik Figa je postal Katarec Ali Al-Hitmi.

Vsi izvoljeni funkcionarji na čelu z Watanabejem, ki je vložil tudi kandidaturo za predsednika mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), bodo mandat nastopili 1. januarja za dobo štirih let.

Na kongresu sodeluje več kot 500 delegatov iz rekordnih 157 držav članic, med njimi je tudi slovenska delegacija na čelu z direktorico Gimnastične zveze Slovenije Špelo Hus. Kot je pojasnila Hus, je Slovenija na volitve vložila tri kandidature.

Aljaž Pegan | Avtor: Profimedia Profimedia
Nekdanji vrhunski telovadec Aljaž Pegan, ki je kot predsednik komisije športnikov že zdaj član izvršnega odbora mednarodne zveze, je kandidiral za IO Figa. Med 17 kandidati je bil deveti, tako da se mu ni uspelo prebiti med prvih sedem kandidatov, ki so dobili stolčke v IO. V svetovni zvezi imajo sicer 24-članski IO, vendar je le sedem voljenih delegatov, preostali so člani po funkciji.

Pegan je nato za STA iz Katarja sporočil, da je umaknil svojo kandidaturo na volitvah za svet Figa, ker bo raje še leto dni opravljal funkcijo člana IO, ki jo ima do konca leta 2025.

Ivan Levak, ki je v nadzorni komisiji evropske zveze, pa je kandidiral za člana nadzornega sveta Figa. Med tremi kandidati so delegati izvolili dva, med njimi ni bilo slovenskega.

"Volitve se niso izšle po naših željah, vseeno pa želimo predsedniku Watanabeju uspešno nadaljnje delo in obenem veliko sreče na volitvah za predsednika Moka. Želeli smo si izvolitev Aljaža Pegana v izvršni odbor. Njegovo kandidaturo za svet Figa smo umaknili na Aljaževo željo, ker trenutno v IO deluje kot predstavnik športnikov, mandat pa mu poteče konec leta 2025," je iz Dohe sporočila Hus.

"Žal nam ni uspela niti Ivanova kandidatura za notranjega revizorja. Na splošno so bile tokratne volitve ene slabših za Evropo in njene članice," je razplet še komentirala direktorica slovenske zveze.

Na zasedanju izvršnega odbora ob robu volitev so morda kot največjo novost potrdili, da se obeta uvedba nove svetovne lestvice, ki bi upoštevala tako svetovno prvenstvo kot lestvici svetovnega pokala in izziva.

Svetovna lestvica, na podlagi katere se določa tudi uvrstitev na nekatera največja tekmovanja, bi po novem vključevala vsa tekmovanja pod okriljem Figa. Tako svetovno prvenstvo kot tekmovanja svetovnih pokalov in svetovnih izzivov, med katera sodi tudi mednarodna tekma v Kopru.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.