Šport
701 ogledov

Tratnik za las ob zmago na kraljevski etapi Gira

Jan Tratnik Profimedia
Slovenec Jan Tratnik (Bahrain Victorius) je končal kraljevsko etapo na letošnji Dirki po Italiji na drugem mestu. Zmage se je veselil Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), medtem ko je Egan Bernal (Ineos Grenadiers) še povečal svojo prednost v skupnem seštevku.

Kako malo je manjkalo, da bi slovenski kolesarski as Jan Tratnik nasledil legendarnega Chrisa Frooma kot najnovejši kralj Zoncolana, enega najtežjih vzponov v vsej Evropi.

To slovito goro si je na koncu kot prvi pokoril mladi Italijan Lorenzo Fortunato, ki je bil skupaj s slovenskim kolesarjem veliki junak dneva. Tratnik je na položnejšem delu vzpona prvi napadel preostale ubežnike, kmalu pa se mu je v vodstvu pridružil še mladi Italijan.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Skupaj sta si pred ostalimi ubežniki privozila neulovljivo prednost, v naravnost grozljivo strmih zadnjih treh kilometrih etape pa je Fortunato uspel zlomiti tudi izjemnega Slovenca, ki mu je tako za las ušla druga etapna zmaga na Giru, potem ko je svojo premierno zmago slavil na lanski preizkušnji.

"Zame so to bili najtežji 3 km v življenju. Res je bilo težko. Ves čas sem ga videl pred seboj, toda bil je preprosto najmočnejši. Želel sem mu slediti, a preprosto nisem mogel. Dal sem vse od sebe in sem resnično zadovoljen s svojo predstavo," je bil po koncu etape navdušen Slovenec, kateremu načeloma najtežji vzponi ne ležijo preveč, a je danes s predstavo življenja skorajda šokiral najboljše hribolazce sveta.

Tratnik se je namreč udeležil bega, katerega je sestavljalo 11 kolesarjev, med drugim so v begu bila tudi takšna imena, kot sta George Bennett in Bauke Mollema, ki sta pred začetkom dirke celo veljala za dva izmed glavnih favoritov za skupno zmago.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Ubežniki so se nato Zoncolana lotili s prednostjo večjo kot 6 minut pred glavnino in Mollema ter Bennett sta veljala za glavna favorita. Ko je na samem začetku vzpona napadel Tratnik, ga nihče ni jemal preveč resno, prav tako ne tudi Fortunata, ki se je čez nekaj časa pridružil Slovencu na čelu.

Favoriti so bili namreč prepričani, da so močnejši od dveh pogumnih napadalcev ter da ju bodo ujeli na najstrmejšem delu. A Tratnik ter še posebej Fortunato, ki se je svojega slovenskega spremljevalca rešil dobra dva kilometra pred ciljem, sta bila preprosto premočna.

Lorenzo Fortunato | Avtor: Profimedia Profimedia

Fortunato je tako vrh Zoncolana dosegel 26 sekund pred Tratnikom, medtem ko se jima je izmed preostalih ubežnikov še najbolj približal Alessandro Covi (UAE Team Emirates), ki je končal na tretjem mestu z zaostankom 59 sekund.

Na četrtem mestu pa je kraljevsko etapo Dirke po Italiji končal nosilec rožnate majice Egan Bernal, ki je iz skupine favoritov edini lahko sledil napadu Simona Yatesa (BikeExchange), v zadnjem kilometru pa je uspel zlomiti tudi angleškega šampiona, ki je v skupnem seštevku uspel skočiti na drugo mesto. Za Bernalom zaostaja minuto in 33 sekund, medtem ko je tretje mesto uspel zadržati Tratnikov moštveni kolega Damiano Caruso, ki za Kolumbijcem po novem zaostaja minuto in 51 sekund. Pred današnjim dnem drugi Rus Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech) je zdrsnil na četrto mesto (+1:57).

Egan Bernal | Avtor: Profimedia Profimedia

V nedeljo bo italijanska pentlja obiskala Slovenijo. Kolesarji bodo 15. etapo začeli v Gradežu, v Slovenijo pa predvidoma prišli okoli 15. ure v Vipolžah, kjer jih čaka krožna steza pred končnim prečkanjem Nove Gorice do cilja na italijanski strani na Travniku v Gorici (147 km).

* Izidi, 14. etapa (Cittadella - Zoncolan, 205 km):
 1. Lorenzo Fortunato (Ita/EOLO-Kometa)                   5:17:22
 2. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                   + 0:26
 3. Alessandro Covi (Ita/UAE Team Emirates)                  0:59
 4. Egan Bernal (Kol/Ineos Granadiers)                       1:43
 5. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)                       1:47
 6. Simon Yates (VBr/Team BikeExchange)                      1:54
 7. George Bennett (NZl/Jumbo-Visma)                         2:10
 8. Nelson Oliveira (Por/Movistar)                           2:18
 9. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)                   2:22
10. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)	         isti čas
...

- skupni vrstni red:
 1. Egan Bernal Gomez (Kol/Ineos Grenadiers)             58:30:47
 2. Simon Yates (VBr/Team BikeExchange)                      1:33
 3. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)	             1:51
 4. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)               1:57
 5. Hugh Carthy (VBr/EF Education-Nippo)                     2:11
 6. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-hansgrohe)                    2:36
 7. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo)                      3:03
 8. Remco Evenepoel (Bel/Deceuninck-QuickStep)               3:52
 9. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)                   3:54
10. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                             4:31
...
74. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                  1:40:33
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice